Volledig scherm
De acties volgen op het vastlopen van het cao-overleg voor de metalektro . Foto ter illustratie. © ANP

Grootmetaal gaat staken voor betere cao

Werknemers in de metaalsector gaan volgende week woensdag staken voor een betere cao. Zij zullen het werk neerleggen bij regionale staalbedrijven als IHC (Krimpen, Kinderdijk en Sliedrecht), FN Steel (Alblasserdam), Fokker (Papendrecht), Damen (Rozenburg), Heerema (Zwijndrecht) en Brush (Ridderkerk). 

De acties volgen op het vastlopen van het cao-overleg voor de metalektro (grootmetaal).

De staking geldt voor 24 uur. Het personeel verzamelt zich woensdagmorgen vroeg in Alblasserdam. Morgen zijn al de eerste acties van vakbond FNV Metaal. Bij het hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht houden de werknemers een verlengde lunchactie. Bij DAF in Eindhoven wordt vrijdag 24 uur gestaakt.

,,De tijd van urenlang praten is voorbij’’, zegt FNV-bestuurder Petra Bolster. ,,De medewerkers uit de metaalsector willen respect en willen daarom concrete, goede voorstellen zien.’’

De werknemers eisen 3,5 procent meer loon, ook willen ze meer zeggenschap en zekerheid over hun werk. Het personeel is uit op een moderne en eerlijke cao met regie over hun eigen tijd en leven. Volgens de FNV zijn de acties bij Fokker en DAF nog maar het begin.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal. Zij werken bij bedrijven als ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Architect overstag: na knallende ruzie wordt het topje van de Zalmhaventoren tóch aangepast

    Architect overstag: na knallende ruzie wordt het topje van de Zalmhaven­to­ren tóch aangepast

    Het topje van de in aanbouw zijnde Zalmhaventoren in Rotterdam krijgt toch een ander aanzien. Na een knallend conflict met de Welstandscommissie gaan de ontwikkelaar en de architect alsnog het nieuwe ontwerp aanpassen. ,, We nemen de kritiek ter harte’’, zegt Edwin van Leeuwen namens de ontwikkelaars. ,,Hoe het eruit komt te zien weten we nog niet. We kijken naar alles; materiaal, kleur en vorm.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
3944 stemmen