Volledig scherm
AVR Rozenburg in de Rotterdamse haven. © Jan de Groen

Grootste afvalverwerker van de Rotterdamse regio vanwege onderhoud uit de lucht

Afvalverwerker AVR in de Rotterdamse haven ligt twee weken stil. De installatie krijgt een grote onderhoudsbeurt. De afvalinzameling gaat gewoon door. Het restafval blijft nu langer op het terrein liggen.

Een deel gaat ook naar andere afvalverwerkers, zegt woordvoerder Lars Walder namens Afvalverwerking Rijnmond (AVR). De AVR-installatie in het Botlekgebied is de grootste afvalverwerker in de Rotterdamse regio.

De Total Plant Shutdown, zoals AVR de onderhoudsstop intern noemt,  is gisteren begonnen. De stop zal twee weken duren. ,,Alle verbrandingslijnen liggen stil’’, zegt Walder. ,,Alle onderdelen worden uit elkaar gehaald en zo nodig vervangen. Dat moet om de zoveel jaar.’’ Volgens hem is de stop de afgelopen weken voorbereid en lopen nu honderden mensen extra rond op het terrein aan de  Professor Gerbrandyweg. ,,Aannemers, onderaannemers en ook het eigen personeel is er druk mee.’’

Liggen

AVR Rozenburg verwerkt restafval uit Rotterdam en alle andere gemeenten in het Rijnmondgebied en ook uit Den Haag, Utrecht, Leiden en Zeeland. De AVR heeft nog een installatie in Duiven. Omdat de Amsterdamse afvalverwerker AEB deels stilligt kampt Nederland met grote capaciteitstekorten voor de verbranding van afval. De onderhoudsstop betekent volgens Walder echter alleen dat het ingezamelde afval langer op het terrein in de Rotterdamse haven blijft liggen.

De afvalovens in de Botlek leveren warmte op voor de stadsverwarming en stroom. Het stilleggen heeft volgens Walder ook wat dat betreft geen consequenties.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam