Volledig scherm
CMA CGM Antoine de Saint Exupery. © AFP

Grootste Franse containerschip in aantocht

De CMA CGM Antoine de Saint-Exupéry arriveert zondag in de Rotterdamse haven. Met een lengte van 400 meter, een breedte van 59 meter en een capaciteit van 20.600 twintigvoetcontainers (TEU) is dit een van de grootste containerschepen ter wereld en de grootste van de Franse rederij CMA CGM.

Het schip meert volgens verwachting ’s middags aan in de Prinses Amaliahaven bij de Rotterdam World Gateway-terminal op de Tweede Maasvlakte.

De reus pendelt tussen China en Europa. Uit Azië brengt het elektronica, kleding, sportschoenen en zaken als fotolijstjes. Terug zitten in de containers chemicaliën, melkproducten, vlees en – zo meldt het Franse bedrijf – wijn.

De Antoine de Saint-Exupéry zal maar even het grootste schip van CMA CGM zijn. Het scheepvaartbedrijf heeft alweer grotere exemplaren besteld waarop 22.000 TEU past. Die lopen in 2020 van stapel en varen op vloeibaar aardgas (lng) in plaats van stookolie. Daarmee is CMA CGM de eerste grote containerrederij die kiest voor schonere brandstof.

Het schip is vernoemd naar de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry, die beroemd is geworden met het boek De Kleine Prins.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam