Volledig scherm
Meerdere helikopters doen morgen mee aan de grote evacuatieoefening. © Fotovlucht Soesterberg

Grote reddingsmacht in actie bij oefenen van evacuatie ferry

Niet schrikken morgen: alle helikopters in de lucht, reddingsboten op het water en ambulances rond Hoek van Holland en de Tweede Maasvlakte wijzen niet op een grote ramp. De hulpdiensten oefenen hoe ze bij een ramp een ferry of cruiseschip moeten evacueren. Drie ministers kijken toe.

Cruiseschepen hebben steeds meer passagiers aan boord, tot wel enkele duizenden. Mocht het ooit nodig zijn om zo’n schip te ontruimen, dan moeten alle hulpdiensten in actie komen. Morgen oefenen ze tijdens Livex, zoals de operatie is gedoopt, wat er komt kijken bij een evacuatie van opvarenden, zodat iedereen in de toekomst weet wat zijn rol is.

Dat zo’n evacuatie werkelijkheid kan worden, blijkt uit de motorproblemen van de Viking Sky eind maart in Noorwegen. Het cruiseschip zond een noodsignaal uit, toen het zonder motor in een storm op drift sloeg en een speelbal werd van de golven. In totaal werden 479 opvarenden geëvacueerd met helikopters en via andere schepen. Honderden anderen bleven aan boord tot het schip veilig kon aanmeren in een haven.

Vliegtuig

De P&O ferry Pride of Hull vaart morgen voor de oefening van de Europoort naar de Tweede Maasvlakte, waar het schip in de problemen komt. Het is dan onder meer aan de de Kustwacht, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en het Havenbedrijf Rotterdam om de mensen aan boord veilig aan land te brengen. Daarbij worden meerdere schepen, reddingboten, helikopters en een vliegtuig ingezet.

Bij de oefening zijn minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aanwezig om vanaf het water en aan land de hulpverlening te bekijken. In de Berghaven in Hoek van Holland komt een opvang voor opvarenden. Sommigen zullen ook naar Rotterdam The Hague Airport worden gevlogen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7296 stemmen