Volledig scherm
Het nieuwe ontwerp. © V8 Architects

Haagse architecten Cooltower aan de kant geschoven

De 150 meter hoge Cooltower in het Rotterdamse Baankwartier krijgt een totaal ander uiterlijk dan gepland. Het ontwerp van het Haagse architectenbureau Van Wilsum Van Loon is aan de kant geschoven door ontwikkelaar Jan Ultee. De klus is nu in handen van het Rotterdamse bureau V8, dat al geruime tijd bezig was met een 'schaduwontwerp' van het kwakkelende hoogbouwproject.

Met een nieuw architectenbureau wil ontwikkelaar Ultee (U Vastgoed) nieuw leven blazen in de 150 meter hoge woontoren, die op veel kritiek kon rekenen van de Welstandscommissie. Zo zou de gevel te wit zijn en de balkons verkeerd geplaatst. Ook werd het ontwerp van Van Wilsum Van Loon gezien als niet passend in het Baankwartier, het wederopbouwwijkje tussen de Witte de Withstraat en het Vasteland.

Vanmiddag, tijdens de zesde bespreking van het plan, kwam ontwikkelaar Jan Ultee plots met een totaal nieuw architectenteam langs: V8 uit Rotterdam. Volgens Michiel Raaphorst van V8 doet het nieuwe ontwerp 'recht aan de schaal van het Baankwartier'. Zo refereert een laagbouwgedeelte aan wederopbouwpanden. ,,Dat is het landingsblok voor de hoogbouw'', zei Raaphorst. Ook zijn de balkons naar het midden verplaatst. Opvallend is de verdikking van de toren op 70 meter hoogte. Richting de top wordt de gevel meer en meer van glas.

Drama
De Welstandscommissie toonde zich, op een paar kleine punten na, positief over het nieuwe plan. Het besluit is evenwel een drama voor het Haagse bureau dat jaren bezig was met het ontwerp. Architecte Sanne van Loon  wil momenteel geen commentaar geven op de breuk. ,,Waarschijnlijk komen we met een persbericht,'' aldus Van Loon.

Lees vandaag meer details in het AD Rotterdams Dagblad.

Volledig scherm
© V8 Architects
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam