Volledig scherm
Kunstverzamelaar Hans Sonnenberg van Galerie Delta. © Archieffoto Victor van Breukelen

Hans Sonnenberg (1928 -2017), pionier in de Rotterdamse kunstwereld

In memoriamDe Rotterdamse kunstverzamelaar Hans Sonnenberg is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Museumdirecteuren Sjarel Ex van het Boijmans van Beuningen en Deirdre Carasso van het Stedelijk Museum in Schiedam spreken van een groot verlies voor de kunstwereld.

,,Het voelt alsof er een grote eik uit de kunstwereld is weggevallen", vertelt Ex. ,,Ik hoorde het gisteren en ervaar het als een onverwacht harde klap. Het leek alsof hij alle stormen al had doorstaan en er nog een hele tijd zou zijn. Ik vind het enorm verdrietig."

Quote

Met hem valt er een halve eeuw aan kunstge­schie­de­nis weg

Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam

Kunstverzamelaar Sonnenberg werd in 1928 geboren in Nederlands-Indië. In 1938 ging hij met zijn familie in Rotterdam wonen en was daar actief in de kunstenaarssociëteit van het Schielandshuis. In 1962 begon hij Galerie Delta. Sonnenberg schonk in 2000 een deel van zijn collectie aan Museum Boijmans van Beuningen, ook gaf hij geld aan het museum. In juni schonk hij nog negen Cobra-kunstwerken aan het Stedelijk Museum in Schiedam.

,,Met hem valt er meer dan een halve eeuw aan kunstgeschiedenis weg", zegt Deirdre Carasso. ,,Zijn galerie, maar ook zijn gevoel voor kunst, zijn voor de regio Rotterdam ontzettend belangrijk geweest. Hij was ook enorm ruimhartig en gul, zat vol verhalen. Zijn invloed is niet te onderschatten."

Quote

Het voelt alsof er een grote eik uit de kunstwe­reld is weggeval­len

Sjarel Ex, directeur Boijmans van Beuningen

,,Hij heeft veel directeuren van het Boijmans meegemaakt", vertelt Ex. ,,Al vanaf de zevende was hij erbij, samen met oud-directeur Coert Ebbinge Wubben maakte hij reizen waarbij hij kunst kocht, één schilderij voor hem, één voor het museum. Soms zag hij ook iets moois dat hij bij het museum vond passen en dan belde hij meteen. Ik ben dankbaar dat ik die samenwerking met hem nog heb kunnen voortzetten. Hij kwam hier nog vaak. Wat altijd heel leuk was. Het ging de laatste tijd ook goed met hem, gesprekken met hem waren altijd plezierig, hij had een hele fijne scherpe geest."

Sonnenberg nam een belangrijke rol in in de Rotterdamse en internationale kunstwereld. Samen met onder andere Manzoni stond hij aan de basis van de zero-beweging en organiseerde hij diverse internationale exposities. Hij kende de Cobra-kunstenaars, had goed contact met de kunstwereld van New York, kende daar Jan en alleman, tot heel bekende mensen als Jean-Michel Basquiat aan toe, maar wist ook Rotterdamse kunstenaars te helpen met hun carrière. ,,Hij heeft altijd sturende rol gehad", verduidelijkt Ex. 

Herdenking

Om nog een keer samen stil te staan bij het leven van Hans Sonnenberg wordt er aanstaande vrijdag 6 oktober om 15.30 uur een herdenking gehouden in de Serrazaal in het Boijmans. ,,Iedereen die daar behoefte aan heeft mag daar bij zijn", zegt Ex. ,,Wie een herinnering wil delen krijgt daar dan de kans voor. Diezelfde dag wordt hij in besloten kring gecremeerd."

Volledig scherm
Karel Appels werk Kip uit 1951 van beschilderd brons is een van de werken die Sonnenberg schonk aan de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. De tentoonstelling met de schenking van Hans Sonnenberg zou tot en met morgen te zien zijn. Het museun heeft besloten tot een verlenging tot 6 oktober. © Hans Sonnenberg
Volledig scherm
Hans Sonnenberg en zijn adviseur Peter van Beveren (l) dit jaar in het Stedelijk Museum. © Kim van Dee

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4862 stemmen