Hapje ontbijtkoek wordt hond fataal

VideoProducenten die suikververvanger xylitol in hun artikelen verwerken, moeten dit op de verpakking vermelden. Daar pleit Schiedammer Carlos van As voor. Zijn hond Roy overleed onlangs na het eten van ‘ontbijtkoek zero’.

Roy was een lieve, gezonde hond van twee jaar, die eindelijk eens wat brutaler werd. Zo brutaal dat hij onlangs samen met zijn kameraadjes Luca en Bo, eveneens beagles, een pak ontbijtkoek zero van Peijnenburg van het aanrecht plukte en zich te goed deed aan de lekkernij. Niet wetende dat hij een dag later zou sterven aan de koek waarin suikervervanger xylitol is verwerkt.

Zijn baasje Carlos van As is nog steeds ontdaan. Dat geldt ook voor Luca en Bo. ,,Ze vormden écht een eenheid, waren onlosmakelijk met elkaar verbonden’’, vertelt hij.

Van As had die bewuste dag net boodschappen gedaan en zijn spullen op het aanrecht gelegd, toen hij besefte dat hij iets was vergeten. ,,Ik ben hooguit vijf minuten weggeweest, toen hebben ze de koek gepakt’’, blikt hij terug. Toen de zoetigheid eenmaal was ingewerkt, gingen de honden ander gedrag vertonen. ,,Eerst begon Bo over te geven en daarna Roy. Alleen hij spuugde ook bloed. Roy moest bij de dierenarts blijven en heeft het niet gered.’’

Suikervervanger

Quote

Ik wil niet dat Roy voor niets is gestorven, hij is een held

Carlos van As

De oorzaak? Xylitol, een suikervervanger die in veel producten is verwerkt, waaronder ontbijtkoek zero van Peijnenburg. ,,Ik ben als een gek informatie gaan zoeken, maar kwam al snel tot de conclusie dat wij veel te weinig weten. Dit is écht een sluipmoordenaar, die vooral honden fataal kan zijn.’’

Van As is daarom een petitie gestart, via de facebookpagina ‘Samen met Roy’https://www.facebook.com/groups/1724210384481470/. Hij wil producenten zo ver krijgen dat zij op hun verpakkingen waarschuwen voor het gevaar van xylitol. ,,Ik wil niet dat Roy voor niets is gestorven, hij is een held.’’

Ook Dierenkliniek Spaland, waar Roy is overleden, ondersteunt de actie van Van As. ,,Ook wij waarschuwen nu voor xylitol, het kan levensbedreigend zijn voor met name honden’’, aldus arts Frederike van Ditmarsch.

Een woordvoerder van Peijnenburg laat weten dat er ‘na meerdere klachten nu een vermelding op de verpakking van zero staat’.

Volledig scherm
Carlos van As met zijn nog twee levende honden. Vorige week overleed er eentje nadat hij ontbijtkoek at waar suikervervanger xyliotol in zit.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (43%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (37%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4555 stemmen