Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Gerda Lems en Paul van Soest in Café de Kapenees. ,,Heel Rotterdams. Mensen gewoon bij elkaar zetten.'' © Sanne Donders

Happy end voor de buurtsoap

CultuurCafé de Kapenees breit er een eind aan. Het laatste deel van het door en door Rotterdamse en razend populaire stuk wordt in december nog dertien keer gespeeld in Theater Walhalla.

In het stuk heeft kroegeigenaar Zus van Trossen (Loes Schnepper) het maar lastig om het financieel rond te krijgen. Natuurlijk helpt het ook niet dat stamgast Koos (Paul van Soest) zijn rekeningen maar niet betaalt. Hij vertoeft maar wat graag in de kroeg, zeker nu zijn vrouw Alie vermoedelijk paaldanseres is in Verweggistan.

Zus heeft ook nog eens de zorg voor haar demente moeder erbij genomen, die boven het café woont. En dan nog eens al die yuppen die hun geliefde Kaap overnemen. Koos mijmert wat weg over de tijd toen hoeren en zeemannen de baas waren op de Kaap. Zal in het laatste stuk alles op zijn plek vallen? Het moet bijna wel, want het heet Happy End.

Quote

De spelers van het wijkthea­ter hebben je echte verhalen te vertellen

Stefan van Hees

Het is razend populair, de soap met professionals Paul van Soest en Loes Schnepper. De bijrollen worden vertolkt door spelers van het Rotterdams Wijktheater. ,,De spelers van het wijktheater hebben je echte verhalen te vertellen. Het is best lastig en intensief om een soap te doen. We hebben er veel actualiteiten in verweven'', vertelt Stefan van Hees die samen met Rachel van Olm het stuk regisseert. Zo passeren thema's de revue als Nederlandse lessen voor vluchtelingen, het kampioenschap van Feyenoord en de ontwikkelingen op de Kaap. ,,Na de eerste voorstelling hebben we besloten er een soap van te maken. Het is trouwens niet zo dat mensen de andere delen gezien moeten hebben om dit laatste deel te begrijpen.''

Gerda Lems (53), door Feyenoord de Opera en de docu Feyenoord Till I Die ook een bekende Rotterdammer, vindt het maar wat jammer dat het eind in zicht is. ,,Ik ga het missen. Ik vind dit zó leuk.'' Eerder ambieerde de fulltime vrijwilliger nooit een carrière als toneelspeler. ,,Ben je gek. Vroeger was ik hartstikke verlegen, je zou het niet verwachten hè? Ik zat op een christelijke basisschool. Daar werd ik voor de kerstuitvoeringen ook nergens voor gekozen. Ja, één keer als boom. Omdat ik zo lang ben.'' Dat ze met Paul van Soest op de planken staat, vindt ze geweldig. ,,Kijk, mijn kinderen zijn diehard fans van Toen was geluk heel gewoon. Paul en ik kennen elkaar al van Feyenoord de Opera.''

Bagage

Van Soest (68) vindt het mooi hoe professionele toneelspelers en spelers van het Wijktheater zijn samengekomen. ,,Dat is wel heel Rotterdams. Mensen gewoon bij elkaar zetten en dat het dan nog werkt ook.'' Hij is de leermeester van Gerda Lems. ,,Het is een geluk dat een talent als Gerda komt bovendrijven. Ze pikt alles snel op. Leuk dat ik mijn bagage kan laten zien'', vindt hij. Lems: ,,Ik hoorde thuis bij het repeteren nog steeds Paul praten.'' ,,Dus eigenlijk ben ik jouw kwelgeest?'' vraagt Van Soest. Ze schateren het uit. Het zit goed tussen de spelers, dat is overduidelijk.

Toch was het voor Van Soest wel-eens even wennen, zo tussen die mensen die nog nooit op de planken gestaan hadden. ,,In het begin vroeg ik mezelf weleens af waarin ik verzeild geraakt was. Je kan natuurlijk niet van de echte Kapenezen verwachten dat ze top-toneelspelers zijn. Dan ging het weer helemaal fout op het podium en dan dacht ik: ik hou er mee op.'' 

Maar ophouden deed hij nooit. Ook daar heeft hij een heldere reden voor. ,,Ik wil dit zóo graag. Je haalt er zo enorm veel plezier uit. Het is heel anders dan met professionals. Hier doet iedereen het beste wat 'ie kan.'' Rotterdammers kijken maar wat graag naar Café de Kapenees. Bijna elke voorstelling was uitverkocht: 160 plekken per keer in Theater Walhalla. Maar ook de tours langs wijktheaters werden goed bezocht. ,,Meestal kan ik niet slapen na een voorstelling vanwege de adrenaline. Ik krijg altijd appjes van mensen dat ze zich kapot hebben gelachen'', zegt Gerda Lems.

Kracht

Quote

Ik heb in grote producties gestaan, waar lang niet zo hard werd gelachen als hier

Paul van Soest

Ook Van Soest denkt dat daar de kracht van de voorstelling ligt. ,,Ik heb in grote producties gestaan, waar lang niet zo hard werd gelachen als hier. Het spelplezier van ons is ook erg groot. Er zit echt wel een Koos in mij, ik ben blij dat die eindelijk mag loskomen'', zegt hij. Wie de voorstelling bezoekt, kan meestal napraten met sommige spelers. ,,Ja, er wordt heus geen auto voorgereden hoor. Ik ga gewoon weer weg op mijn rode brommertje. Hier doen we niet aan die kolere arrogantie zoals in Amsterdam. Maar goed, daar komt nog geen goeie wind vandaan, zei oma vroeger'', zegt Lems.

Café de Kapenees. Van 8 t/m 22 december. Kaarten: theaterwalhalla.nl

In samenwerking met indebuurt Rotterdam