Volledig scherm
In woningen worden soms honderden wietplanten aangetroffen. © Sanne Donders

Hardere aanpak hennepteelt blijkt een groot succes

Een speciaal hennepteam van de politie, gemeente Rotterdam en Stedin heeft sinds november 65 hennepkwekerijen opgerold. Het is voor het eerst in Rotterdam dat zo actief op wietteelt wordt ingezet. De criminaliteit wordt aangepakt en branden worden voorkomen.

Quote

Meestal bellen mensen omdat ze ergens een sterke wietlucht ruiken

Roel Vunderink

De politie gaat sinds november wekelijks langs verdachte adressen, samen met een afgevaardigde van de gemeente Rotterdam en een medewerker van Stedin. Niet eerder werd zo actief ingezet op het oprollen van hennepkwekerijen.

Een team van de politie heeft door deze aanpak meer tijd om onderzoek te doen naar mogelijke kwekerijen. Daarbij is het door de samenwerking met gemeente en Stedin makkelijker om criminelen op te sporen.

Na een melding zoeken de drie partijen naar aanwijzingen of er in de woning inderdaad een wietplantage schuilgaat. ,,Meestal bellen mensen omdat ze ergens een sterke wietlucht ruiken'', zegt agent Roel Vunderink.

Louche figuren
Maar ook afgeplakte ramen, louche figuren aan de deur en vuilniszakken in de tuin zijn voor buren aanleiding om aan de bel te trekken. Dat zijn echter nog niet genoeg aanwijzingen om de woning binnen te gaan.

De Stedin-medewerker kan met een warmtemeter controleren of er sprake is van een ongewoon hoge temperatuur in de woning. Als dat zo is, controleert de netbeheerder vervolgens de meterkast. Als daar ook iets aan mankeert, kan het Openbaar Ministerie een machtiging geven om het huis zonder toestemming van de bewoner binnen te gaan.

Aan meldingen geen gebrek. Negen op de tien meldingen komt binnen via het telefoonnummer en de site van Meld Misdaad Anoniem. Het aantal meldingen dat via dit anonieme meldpunt wordt gedaan is vorig jaar in Rotterdam met 4,5 procent gestegen ten opzichte van 2015.

Henneptrein
De overige meldingen komen binnen via bezorgde buren, woningbouwverenigingen, verenigingen van eigenaren en wijkagenten. Bij ongeveer een kwart van de meldingen is het raak, vertelt Vunderink. Hij is één van de agenten die deel uitmaakt van de henneptrein.

Die 'trein' rijdt twee dagen per week door de wijken Prins Alexander, Kralingen, Crooswijk, een deel van het oude Noorden, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Volgens Vunderink is het de bedoeling dat deze aanpak uiteindelijk in heel Rotterdam gebruikt gaat worden. Maar daar moet wel voldoende capaciteit en geld voor worden vrijgemaakt.

,,Je moet hennepteelt niet onderschatten", waarschuwt Vunderink. ,,Er gaat veel zware criminaliteit achter verscholen. Bovendien zijn die zelfgeknutselde kwekerijen in flatjes hartstikke brandgevaarlijk. We willen ook voorkomen dat er gewonden vallen. Je zult maar naast zo'n kwekerij wonen. Dat is hartstikke link." 

Het AD Rotterdams Dagblad ging een dagje mee op de henneptrein. Lees hier de reportage.