Volledig scherm
De panden aan de Westhavenkade verloederen. © Eric Oosterom

Haringpanden Vlaardingen kunnen zomaar horeca worden

De gemeente Vlaardingen wil serieus werk maken van de leegstaande panden aan de Westhavenkade. Verpaupering slaat flink toe. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden. Voor een café, bijvoorbeeld.

Centraal staan de panden van de bekende Vlaardingse haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift, die in 2012 - na een kleine 200 jaar - uit de stad vertrok. Vlaardingen werd ingeruild voor Katwijk, waar het bedrijf zich aansloot bij Ouwehand Visverwerking.

Een jaar eerder nam de gemeente Vlaardingen alvast de panden van de groothandel over. Zij kocht de nummers 55 tot en met 60 - de witte panden naast het Museum Vlaardingen - aan de Westhavenkade en het pakhuis aan de Vetteoordskade. In totaal beslaan de panden 2.337 vierkante meter grondoppervlak.

De gemeente kocht de panden om onder meer het museum uit te kunnen breiden. Dat is gebeurd. Het overige deel van de vierkante meters staat te verpieteren, omdat eerdere plannen niet van de grond kwamen. ,,De leegstand is zeer onwenselijk. De verpaupering in het gebied is inmiddels goed zichtbaar’’, schrijft de gemeente zelf.

Quote

De verpaupe­ring in het gebied is inmiddels goed zichtbaar

gemeente Vlaardingen

Vlaardingen brengt alles nu op de markt. Zestien geïnteresseerden hebben zich al gemeld. De gemeente wil hen én mogelijk meer ondernemers om de tafel krijgen voor één groot plan. ,,De locatie ligt in het beschermd stadsgezicht en biedt kansen voor een vastgoedontwikkeling met een geheel eigen identiteit en karakter.’’

Hotel

De mogelijkheden zijn legio, zo blijkt uit het onderliggende bestemmingsplan. Zo mogen de panden onder meer gebruikt worden voor horeca, een supermarkt en woningen. Een hotel beginnen mag dan weer niet: het bestemmingsplan staat geen logies toe.

Een project van de lange adem, overigens. De eerste bijeenkomsten staan pas voor maart volgend jaar gepland. Een definitief plan hoopt het college in februari 2019 vast te stellen. De verkoop van de panden is onderdeel van een groter plan om het Museumkwartier een oppepper te geven. De gemeente spreekt van ‘diverse vastgoedinitiatieven’ die zij daar wil realiseren.

Volledig scherm
Haring- en zoutgroothandel Warmelo & Van der Drift vertrok in 2012 uit Vlaardingen. © ©Roel Dijkstra

In samenwerking met indebuurt Rotterdam