Volledig scherm
De sluizen mogen vanaf vandaag op een kier.

Haringvlietsluizen na 47 jaar open: ‘een historisch moment’

UPDATEEr was 18 jaar overleg voor nodig, maar de Haringvlietsluizen kunnen sinds vandaag op een kier worden gezet. Een ‘historisch moment’ 

Vissen uit de Noordzee, zoals zalm en steur, kunnen dadelijk weer als vanouds de rivieren op zwemmen om daar te paaien. ,,Wat in 2010 nog onmogelijk leek, wordt in 2018 werkelijkheid’’, zei minister Cora van Nieuwenhuizentijdens de symbolische opening van de waterkering.

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de kieren weer open mochten, heeft alles te maken met de strijd die Nederland decennialang voert tegen het water. Tijdens de watersnoodramp precies 65 jaar geleden vielen een paar duizend doden. Het was iets dat Nederland nooit meer wilde meemaken. En dus kwam er in 1971 tussen de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee een enorme dam, die het achterliggende gebied beschermt tegen de Noordzee.

Deze waterkering heeft zijn werk goed gedaan. Slachtoffers zijn er niet meer gevallen. ,,De mens is veilig, maar de natuur heeft er wel onder te lijden gehad’’, weet Van Nieuwenhuizen. ,,Onder water in het Haringvliet is het maar een dooie boel.’’

De aanleg van de Haringvlietdam zorgde er namelijk voor dat de Rijn en de Maas hun directe verbinding met de Noordzee kwijtraakten. Het unieke leven in dit gebied kwam daardoor tot stilstand. Het Haringvliet werd niet alleen zoet, maar ook het getij viel weg. Trekvissen konden er niet meer in en veel kustvogels en andere planten- en diersoorten verdwenen.

Nederland durft het nu weer aan om de sluizen van de Haringvlietdam geregeld op een kier te zetten, om zo meer leven in de rivieren terug te krijgen. Iets wat Europese landen landinwaarts ook graag willen.

Door de sluizen op een kier te zetten, ontstaat er weer een natuurlijke overgang van zoet rivierwater naar zout zeewater, met een oer-Hollandse delta tot gevolg. Trekvissen als de zalm en steur kunnen dadelijk weer hun oude paaigebieden stroomopwaarts van de rivier bereiken.

Het is volgens Van Nieuwenhuizen een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen water, waarin ook aandacht is voor de waterkwaliteit en ecologie. ,,We gaan geen concessies doen aan veiligheid’’, benadrukte ze. ,,Maar het is niet het een of het ander, maar een én én-verhaal.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam