Volledig scherm
De oproep om in de 20ste minuut 'You never walk alone' te zingen is inmiddels meer dan 400 keer gedeeld. © Janet de Vos.

Hartverscheurend gebaar: volle Kuip zingt You’ll never walk alone voor overleden Giovanni (20)

Giovanni van Emmerik leefde voor Feyenoord. Zondag overleed de Nieuwerbrugger onverwachts en veel te jong aan de gevolgen van kanker. Als eerbetoon zong het legioen gisteren voor hem You’ll never walk alone. In de 20ste minuut, de leeftijd van Giovanni.

,,Giovanni kreeg vorige week te horen dat hij galwegkanker en nog maar enkele maanden te leven had. Een paar dagen later bleek tijdens een biopt dat het was uitgezaaid en zondag is hij overleden. Maanden werden dagen en dagen werden uren. Onvoorstelbaar. Hij was pas 20'’, vertelt vriend Kevin Aantjes. Samen met Giovanni’s broertje Romano (15) nam hij het initiatief voor het eerbetoon in de door Giovanni geliefde Kuip.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden zij via social media supporters opgeroepen om tijdens de Europa League-wedstrijd massaal in de 20ste minuut You’ll never walk alone te zingen. Voor Giovanni. Hun post op social media werd ruim 400 keer gedeeld. En enkele minuten nadat Steven Berghuis de Rotterdammers op voorsprong zette galmde inderdaad You’ll never walk alone door de Kuip. Gevolgd door een applaus.

Shirtje

,,Een kippenvelmomentje’’, reageert Aantjes na afloop. ,,In de twintigste minuut heb ik het Feyenoord-shirtje van hem omhooggehouden en zetten we uit volle borst You’ll never walk alone in. Het was super en laat zien dat we Feyenoorders zijn en elkaar steunen. Supporters die je niet kent, stonden te huilen. Het was gaaf om dit te kunnen doen. Ook voor zijn ouders - die thuis meekeken - om hen steunen.’’

De twee kozen voor deze actie, omdat Giovanni een groot Feyenoordfan was. ,,Het was een ontzettend lieve jongen, heel geliefd en een groot Feyenoordfan, net als de rest van zijn familie. Hij leefde voor Feyenoord en had een seizoenskaart, voor vak S, samen met zijn broertje. Alle mensen die hebben geholpen met het delen en alle Feyenoorders die uit volle borst meezongen: bedankt, namens mij en Romano.’’

Volledig scherm
Het shirtje van Giovanni gaat omhoog in de twintigste minuut. © BSR Agency

Ook sportcentrum Doets in Reeuwijk, waar de moeder van Giovanni spinningles geeft, stond stil bij het overlijden van de 20-jarige man uit Nieuwerbrug en hield gisteravond een kleinschalige actie. ,,De spinninggroep heeft vanavond een ritje op You’ll never walk alone gefietst. Daar hebben we een video van gemaakt en die sturen we naar de familie als blijk van steun. Het is kleinschalig, maar je moet toch iets doen. Het heeft een enorme impact als zo’n jonge jongen het leven laat’’, licht eigenaar Roy Doets toe. Het sportcentrum speelde ook een belangrijke rol in actie in de Kuip. Zij plaatsten de oproep op hun Facebookpagina. ,,Dat bericht is 350 keer gedeeld en door zo’n 20.000 mensen gezien. Ook hebben heel veel mensen een reactie achtergelaten. Mensen die we niet kennen. Al die reacties verzamelen we en geven we aan de familie. Maar het belangrijkste is de actie en het lied vanavond door de Kuip schalde. Daar gaat het om.’’

Impact

Ook de kroeg PÛHA in Bodegraven staat dit weekeinde stil bij het overlijden. ,,Wij draaien nooit voetbalgerelateerde nummers om herrie te voorkomen, maar zaterdag draaien we You’ll never walk alone als eerbetoon. Het overlijden heeft een enorme impact op iedereen’’, vertelt eigenaresse Mariel Dijkstra.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3527 stemmen