Volledig scherm
Door een aanvaring in de Rotterdamse haven kwam veel olie in het water terecht. © Kustwacht

Havenbedrijf gaat met olie besmeurde oevers vervangen

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een groot deel van de oevers in de haven vervangen. Die raakten besmeurd met olie na het ongeluk met de Bow Jubail in de haven op 23 juni. ,,Vervangen is goedkoper dan schoonmaken," aldus woordvoerder van Het Havenbedrijf Tie Schellekens. 

Van de ruim negen kilometer oever die vervuild is geraakt door het olielek, is vier kilometer al schoongemaakt, vertelt Schellekens. ,,Van de overige vijf kilometer moet een beperkt gedeelte worden vervangen."

Volledig scherm
De schoonmaak van de oevers begon direct na de botsing op 23 juni. © Het Havenbedrijf

Het schoonmaken van de oevers begon vlak nadat het schip tegen een steiger in de haven botste. Het Havenbedrijf heeft nu geconstateerd dat het lastig is om delen schoon te krijgen. ,,De olie zit helemaal achter de hellingen en dat moet eruit. We zijn bezig met het onderzoeken van andere methodes, maar op basis van hoe het er nu uitziet, hebben we besloten een aantal oevers te vervangen", aldus Schellekens. Het Havenbedrijf verwacht dat de totale schoonmaak van de gelekte olie nog tot halverwege 2019 zal duren.

Vorige maand werden de kosten van het olielek geschat op zeker 80 miljoen euro. Volgens Schellekens verandert deze schatting niet, ondanks de beslissing de oevers te vervangen. Het Havenbedrijf verhaalt de schade op Odfjell, de eigenaar van het lekkende schip Bow Jubail. ,,We zullen alles in het werk stellen om de schade te verhalen. Het kan niet zo zijn dat de maatschappij hier voor opdraait", aldus Ronald Paul, operationeel directeur van Het Havenbedrijf.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

poll

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

  • Ja, dat nieuwe stadion komt er nooit (34%)
  • Nee, het plan wordt hier alleen maar beter van (28%)
  • Ik ben het spoor inmiddels bijster (38%)
10587 stemmen