Volledig scherm
© Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam stapt in Braziliaanse haven

De Rotterdamse haven neemt een belang in de haven van Pecém, een snelgroeiende haven in noordoost Brazilië.

Het is de tweede haven in Brazilië waarin het Havenbedrijf Rotterdam investeert. Het is ook betrokken bij Porto Central, een nog in ontwikkeling zijnde haven in de staat Espírito Santo. Het Havenbedrijf verwacht dat de banden met deze havens helpen om extra lading naar Rotterdam te halen.

De Rotterdamse haven heeft ook een zusje in het Omaanse Sohar en helpt bij de aanleg van een haven in Indonesië.

Met de participatie in Pecem is een investering gemoeid van zo’n 75 miljoen euro. Daarvoor krijgt het Havenbedrijf Rotterdam 30 procent van de aandelen en een gezamenlijke zeggenschap op strategische beslissingen.

Naar verwachting tekenen het Havenbedrijf Rotterdam en de staat Ceará komende maand het principebesluit. President-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam noemt in een persbericht de deelname in de Braziliaanse haven van Pecém ‘kansrijk voor alle partijen’. ,,Samen met de staat Ceará zorgen we ervoor dat Pecém in de toekomst gaat uitgroeien tot het logistieke en commerciële knooppunt van noordoost Brazilië.’’

Pecém sloeg in 2017 16 miljoen ton lading over. De haven heeft de afgelopen 10 jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van 22 procent doorgemaakt. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam kan Pecém doorgroeien naar een overslag van 45 miljoen ton in 2030.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam