Volledig scherm
Schippers van de watertaxi doen dat vaak als bijbaan. Het Havenbedrijf wil niet dat hun medewerkers nog langs op de watertaxi varen. © ANP

Havenbedrijf wil af van bijbaantjes op de watertaxi

Mogen medewerkers van het Havenbedrijf naast hun functie ook als bijbaan varen op de watertaxi in Rotterdam? De havenbeheerder vreest belangenverstrengeling, de watertaxischippers zien geen probleem. Beide partijen komen er niet uit, dus moet de rechter eraan te pas komen.

Van de 103 schippers van de watertaxi zijn er 19 in dienst van het Havenbedrijf Rotterdam. De havenbeerder wil daar vanaf en eist dat ze bij de watertaxi stoppen. Sommige schippers schrijven namens het Havenbedrijf immers ook boetes uit op het water en dan kan vermenging van belangen ontstaan. ,,We willen alle schijn daarvan vermijden’’, zegt Tie Schellekes.

De Rotterdamse Schipperscentrale (SCR) is het daar niet mee eens. Voorzitter Han Verhagen vindt dat zijn schippers ten onrechte verdacht worden gemaakt van het dragen van een dubbele pet. ,,Ze werken met dezelfde beroepseer, hartstocht en discipline als iedere andere professional in onze sector. Dat daar vraagtekens bij worden geplaatst, maakt me woest’’, zegt hij. ,,Als een opsporingsambtenaar van het Havenbedrijf die ook voor ons vaart, een schipper van de watertaxi een overtreding ziet begaan, dan wordt daar gewoon een bekeuring voor uitgeschreven. Daar zijn voorbeelden van.’’

Omstandigheden

De SCR wijst erop dat de medewerkers van het Havenbedrijf al twintig jaar voor de watertaxi werken, dat daar toestemming voor is verleend en dat er nooit discussie over was. Het Havenbedrijf houdt echter voet bij stuk en wil dat hun medewerkers met hun nevenfunctie stoppen. ,,Toen de watertaxi begon was het één houten bootje dat van Hotel new York naar de overkant voer, nu zijn het 19 taxi’s die de hele rivier over gaan. De waterweg is ondertussen een stuk drukker geworden en de eisen aan integriteit zijn veranderd, een totaal andere situatie dan twintig jaar geleden’’, zegt Schellekes.

De kantonrechter bepaalde vorige maand dat de partijen er onderling uit moeten zien te komen, maar het Havenbedrijf en de schippers kunnen niet tot een compromis komen. Gisteren werd daarom bepaald dat de rechter zich op een nader te bepalen datum nogmaals over de zaak buigt. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam