Volledig scherm
Op de verpakking van de drugs zat een afbeelding van een tijger. © Politie

Havenwerker vast voor corruptie en drugshandel

Het lukt containerbedrijven in de Rotterdamse haven maar niet om hun personeel te behoeden voor de verleidingen van drugscriminelen die hen veel geld bieden om te helpen bij het binnenhalen van drugs. Deze keer zou een 37-jarige Schiedammer zijn gezwicht. 

De medewerker van een containerbedrijf wordt ervan verdacht criminelen te hebben toegelaten op het afgesloten haventerrein zodat zij gesmokkelde drugs uit containers konden halen. Hij zou ze naar de containers hebben gebracht en ook weer naar buiten hebben geleid. De man liet zich fors betalen voor zijn diensten.

De Schiedammer is niet de enige die afgelopen dinsdag werd aangehouden. Ook een 35-jarige Rotterdammer werd gearresteerd. Hij zou het leeghalen van de drugscontainers hebben georganiseerd. Een derde verdachte, een 41-jarige Rotterdammer, is gisteren al weer op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie meldt dat hij wel verdachte blijft. Welke rol hij zou hebben gespeeld, wordt niet gemeld.

Cocaïne

Eén van de drugstransporten waarmee de havenwerker uit Schiedam in verband wordt gebracht betreft een hoeveelheid van 138 kilo cocaïne, die in mei van het afgelopen jaar vanuit Peru naar Nederland moest worden gesmokkeld. Ook de 35-jarige Rotterdammer zou daarbij betrokken zijn geweest en daarnaast wordt hij gelinkt aan een drugstransport van bijna 40 kilo cocaïne uit Ecuador.

Omdat de havenmedewerker flinke geldbedragen opstreek met zijn criminele diensten verdenkt justitie hem ook van corruptie. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. 

Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op tientallen mobiele telefoons, sim-kaarten, administratie, ongeveer 100.000 euro aan contant geld en een afgesloten kluis. Onder de telefoons bevinden zich zogenoemde pgp-telefoons, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Daarmee willen criminelen doorgaans voorkomen dat politie en justitie berichten kunnen onderscheppen. De afkorting 'pgp' staat voor pretty good privacy.

Beide verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam