Uniport-medewerkers bij het UWV in Rotterdam.
Volledig scherm
Uniport-medewerkers bij het UWV in Rotterdam. © AD

Havenwerkers zijn bang dat hun werkgever ze een loer draait en demonstreren in Rotterdam bij UWV

Veertig Rotterdamse havenwerkers hebben vanmorgen gedemonstreerd bij het UWV. De werknemers van het containeroverslagbedrijf Uniport vrezen dat hun werkgever gemakkelijk van ze af wil.

Hun hoop is gevestigd op het UWV, omdat die instantie het collectief ontslag moet goedkeuren. Die meldt nog geen ontslagaanvraag te hebben gehad. 

Gestoken in hun Uniport-hesjes liep de groep havenarbeiders vanmorgen tegen half elf het statige UWV-kantoor aan de Schiekade binnen. Daar vroegen vakbondsvoorman Joost van der Lecq van FNV Havens en Wim van Gijlswijk van de ondernemingsraad aandacht voor hun situatie. Het UWV gaf uitleg over de stappen die het neemt.  

Uniport is een containeroverslagbedrijf in de Waalhaven. Het bedrijf stopt omdat de terminal voor de steeds grotere schepen te lastig te bereiken is. De bijna tweehonderd werknemers hebben in oktober van moederconcern Steinweg-Handelsveem te horen gekregen dat het terrein eind maart de deuren sluit. Een deel van het personeel kan aan de slag bij andere Steinweg-bedrijven. ,,Maar dat is allemaal nog onduidelijk’’, zegt FNV-vakbondsbestuurder Van der Lecq. De voorgestelde ontslagregeling voor de rest is volgens Van der Lecq ‘zuinigjes’. 

Eindbod

De onderhandelingen tussen Uniport en de vakbonden over een sociaal plan zijn vrijdag gestaakt. Het bedrijf heeft een eindbod gedaan. ,,Wat ons betreft is dat eindbod niet goed uitgewerkt’’, zegt Van der Lecq. ,,We hebben meer dan twintig vragen en die sturen wij vanmiddag naar Steinweg.’’

Quote

Wat ons betreft is dat eindbod niet goed uitgewerkt

Een van de vragen gaat over de toekomst van het terrein, want Steinweg heeft de huur nog niet opgezegd. ,,Steinweg heeft daar nog geen enkele mededeling over gedaan. Als het bedrijf daar een nieuwe onderneming begint, zou het Uniport-personeel daar weer aan de slag kunnen.’’ De FNV’er vreest het scenario dat Steinweg er, zodra het bedrijf van de Uniport-mensen af is, met nieuwe mensen aan de slag gaat. ,,Zonder cao.’’ 

Afkeuren

In dat geval zou het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) een aanvraag voor een collectief ontslag kunnen afkeuren.

Die ontslagaanvraag is nog niet ingediend, dus kon het UWV vanmorgen niets anders dan de procedure uitleggen. Als het zover is, kan het Uniport-personeel volgens de instantie via de vakbond bezwaar maken. Van der Lecq: ,,We zijn te vroeg, maar liever te vroeg dan te laat.’’

Steinweg-Handelsveem geeft geen commentaar.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam