Hé redactie, hebben jullie het interview met Omtzigt soms overgeschreven?
Achter de schermenElke week beschrijft de hoofdredactie wat de AD-redacties bezighoudt. Deze week Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) over samenwerking tussen verschillende dagbladen.
Een lezer mailde een vraag over het interview met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat stond vorige week op papier in het AD en online op AD.nl. Het was zijn eerste interview sinds zijn burn-out en daarin gaf Omtzigt aan het CDA definitief te verlaten en zelfstandig verder te gaan als Groep Omtzigt. Dat kon je best een primeur noemen. Maar deze lezer vroeg zich af waarom dit verhaal op Radio1 en bij andere nieuwsmedia werd toegeschreven aan Tubantia, de regionale krant/site in Twente en de Achterhoek.
Hadden wij van het AD dat interview overgeschreven? Was hier sprake van journalistieke landjepik? Een terechte vraag. Het antwoord is: nee, we hebben het niet overgeschreven.
Het AD, dat zelf al een gecombineerd nieuwsmedium is met één landelijke en zeven regionale redacties in de Randstad, werkt binnen moederbedrijf DPG Media ook nog eens samen met zeven andere regionale titels. Dat zijn er drie in Oost-Nederland (waaronder Tubantia), drie in de provincie Noord-Brabant en de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Al die redacties vormen één bedrijfsonderdeel binnen DPG. Dat noemen we ADR.
Binnen ADR wisselen wij alle verhalen uit. Zo ook het interview met Pieter Omtzigt, geschreven door verslaggever Kelly Adams. Haar goede contacten met Omtzigt, een geboren Hagenaar die in Enschede is gaan wonen, betaalden zich hier uit. De parlementariër gunde zijn verhaal waar vele media op aasden, aan het medium van zijn regio. Als gevolg daarvan stonden het nieuwsverhaal én het persoonlijke interview niet alleen bij Tubantia en AD, maar ook bij al die andere regionale dagbladen en sites van ADR. Uiteraard met vermelding van Adams’ redactie in Enschede als bron.
10,5 miljoen lezers
Uit onafhankelijk onderzoek van NOM Mediamerken (eind 2020) bleek dat we met al die nieuwsmedia van ADR in totaal 10,5 miljoen lezers en volgers bereiken. In de krant (2 miljoen), online (5,1 miljoen) en de lezers die ons gecombineerd in zowel print als digitaal lezen (3,4 miljoen). Dat totaalbereik is dus nog groter dan het aantal Nederlanders dat we met het AD alléén bereiken: 8,5 miljoen. De Telegraaf volgt daarna met 7,7 miljoen lezers.
Hoe werkt dat in de praktijk? Al die nieuwsredacties sturen elke dag hun lijstjes met de verhalen die in de maak zijn naar de centrale redactie. Nieuwschefs daar houden die in de gaten en zetten alles in het AD en op AD.nl wat volgens hen iedereen zou moeten weten. Dus het nieuws dat regionaal begint en landelijke allure heeft. Zoals deze week de Nazi-verkleedpartij van jongeren op Urk (de Stentor), de schietpartijen in Rotterdam (AD Rotterdams Dagblad), de beklimming van het nieuwe parlementsgebouw door Greenpeace (AD Haagsche Courant).
Vaak is dat de reden om hun verhaal aan ons te geven, zo zakelijk werkt dat
Tv-reclame
Zomaar een paar voorbeelden. Het is zoals de tv-reclame die je de afgelopen week wellicht voorbij zag komen (regiokrant.nl): je ziet een klein rood balletje (nieuws in de regio) dat heel snel een grote rode bal kan worden (landelijk nieuws).
De samenwerking werkt ook andersom. Als ADR hebben we bijvoorbeeld een gezamenlijke redactie parlement. Toen CDA-leider Wopke Hoekstra eind vorige week voor het partijcongres een interview gaf aan onze verslaggevers Tobias den Hartog en Niels Klaassen, stond dat niet alleen in het AD, maar ook bij alle andere aangesloten titels. Dus met het bereik van die 10,5 miljoen potentiële lezers. Politici, woordvoerders en anderen in de industrie van nieuws en publiciteit weten dat. Vaak is dat de reden om hun verhaal aan ons te geven, zo zakelijk werkt dat. Dat laatste moeten we ons altijd goed voor ogen houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMVideo
Pieter Omtzigt is terug in de Kamer en wil ‘rustig’ aan de slag, maar dat lukt niet echt
Stemmenkanon Pieter Omtzigt is terug in het parlement. Op dag één pakt hij meteen het kabinet aan, maar gebeurt er ook wat hij juist hoopte te voorkomen. ,,Op halve kracht zal niet helemaal lukken.” -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Alles-of-nietspoging Feyenoord werd afgewezen en een alternatief voor Zerrouki bleek ook niet haalbaar
Jan Streuer was ontstemd dat Feyenoord weer aanklopte voor Ramiz Zerrouki. De Rotterdammers balen van de halsstarrigheid van FC Twente. De selectie versterken is niet gelukt bij de koploper. -
Deze agenten verhoren kinderen: ‘Je ziet de schoudertjes gebukt gaan onder het geheim’
,,Wij zijn zachte politieagenten”, zegt Wouter Vaessen over zichzelf en zijn collega Pieter Melsen. ,,Maar wat wij doen, is misschien wel het stoerste wat er is.” Melsen, politie Rotterdam en Vaessen, politie Limburg, zijn dan ook geen gewone politieagenten.
-
Leefbaar tekent verklaring tegen racistische teksten op Erasmusbrug niet: ‘We zijn geen circusdieren’
Leefbaar Rotterdam weigert een gezamenlijke verklaring van de Rotterdamse gemeenteraad te steunen, waarin afstand wordt genomen van de racistische teksten op de Erasmusbrug. -
-
-
PREMIUM
Pieter Omtzigt gaat alleen de Tweede Kamer in, maar gaat hij het redden?
ENSCHEDE - Pieter Omtzigt gaat als parlementariër een ongewisse toekomst tegemoet. Op 15 september komt hij terug in de Tweede Kamer, alleen, als Groep Omtzigt. Over een eigen partij wil hij het nu (nog) niet hebben. Maar zal hem een lang leven beschoren zijn als zelfstandig Kamerlid? Vier redenen waarom hij het in zijn eentje wel gaat redden en vier redenen waarom zijn missie in de Kamer tot mislukken is gedoemd. -
PREMIUM24
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam