Volledig scherm
Ambulancepersoneel bij het Van der Valkhotel, waar twee motorclubs slaags raakten. Er werden ook schoten gelost. © ANP

Hells Angels horen celstraffen eisen voor onder meer geweld in Rotterdams Van der Valkhotel

Tegen drie Hells Angels zijn vandaag celstraffen tot 216 dagen geëist. M.L. (49) uit Ridderkerk, Rotterdammer W.S. (36) en de voortvluchtige E.J. (32) uit Delft stonden terecht voor geweldpleging in het Van der Valkhotel in Rotterdam, een tattooshop in de Maasstad en de rechtbank in Dordrecht.

Daar zou W.S., die de zwaarste straf hoorde eisen, eind 2015 twee ex-zwagers hebben mishandeld. Deze broers stonden terecht voor een geweldsmisdrijf en in de publieksruimte van de rechtbank ontstond een vechtpartij met de Rotterdammer, die als getuige aanwezig was. Die beweert dat de gewond geraakte zwagers hem aanvielen en hij zich ‘slechts’ verdedigde. In de rechtbank moest de rechtszaak destijds worden uitgesteld, ook omdat onrust ontstond toen leden van de onlangs verboden motorclub er hun opwachting maakten. Volgens de aanklager begon de Rotterdammer de vechtpartij en maakte hij zich schuldig aan twee mishandelingen. Maar een anonieme getuige meldde dat de broers als eerste aanvielen. 

Ook voor deelname aan de geruchtmakende openlijke geweldpleging in het Van der Valk Hotel bij Diergaarde Blijdorp in 2016 en een vechtpartij in een tattooshop in de 1ste Middellandstraat in Rotterdam eiste justitie de celstraf. In het familiehotel planden de Hells Angels, de rivaliserende Mongols en nog twee motorclubs een vergadering, die ontaardde in een explosie van geweld. 

De drie verdachten zouden daar een Mongol hebben afgetuigd. Maar volgens de verdediging maakt justitie zich met de vervolging van het drietal schuldig aan ‘schending van het gelijkheidsbeginsel’. ,,Veertig mensen deden mee aan het gevecht’’, zegt raadsman Arthur van ’t Hek. ,,Er zijn er 23 aangehouden en daarvan wordt alleen dit drietal vervolgd. Er is geschoten en er zijn wapens gevonden, maar niet bij deze verdachten. En van het zestal bekende verdachten dat kort daarvoor een Rotterdamse tattooshophouder zou hebben gemolesteerd, worden ook weer alleen deze drie voor de rechter gebracht. En zij waren niet eens de grofste geweldplegers.’’ 

Volgens de aanklager is over de vervolging van meer verdachten nog geen beslissing genomen. De verdediging denkt dat dit, zo lang na de feiten, ook niet meer gebeurt. Tegen de Ridderkerker en de Delftenaar eiste justitie 162 dagen celstraf. De laatste prijkt op de Nationale Opsporingslijst, omdat hij verdacht wordt van de liquidatie van de Delftse crimineel Karel Pronk. De uitspraak is op 28 juni.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam