Volledig scherm
De Rotterdamse stadsecoloog Olaf van Velthuijsen heeft vetbollen en een pot pindakaas in zijn tuin hangen. ,,De zangvogels maken daar dankbaar gebruik van.’’

Help zangvogels in de stad de vrieskou door met pot pindakaas

Net als de rest van het land bereidt ook Rotterdam zich voor op de koudste week van de winter. Het kwik kan dalen naar maar liefst -7 of -8 graden onder nul. Hoe helpen we de vogels in onze stad deze strenge vorst door?

De meeste dieren redden zich prima met deze koud, maar kleinere zangvogels kunnen best wel wat hulp van Rotterdammers gebruiken zo luidt een oproep van de Rotterdamse stadsecoloog Olaf van Velthuijsen. ,,Deze vogels gaan vooral in tuinen en balkons van mensen op zoek naar iets te eten. Zelf heb ik in mijn tuin zadensilo’s met speciale mix van de Vogelbescherming, vetbollen en een pot pindakaas. De zangvogels maken daar dankbaar gebruik van.’’

De gemeente Rotterdam waarschuwt wel goed na te denken over het helpen van dieren, want teveel bijvoeren kan dieren ongewenst tam maken of een plaag veroorzaken. Zij adviseren meeuwen en duiven niet te voeren en vetbolletjes of voedselsilo’s zo te plaatsen dat ratten er niet bij kunnen.

De Vogelbescherming, Natuurmonumenten en de Dierenbescherming geven als tip om een drinkbakje in de tuin af te dekken met een stukje gaas om zo te voorkomen dat vogels erin gaan badderen en hun veren bevriezen. Eenden en vogels kunnen beter niet gevoerd worden met brood, omdat dit vaak plaagdieren aantrekt en door het zout in het brood droogt het de beestjes uit.

Rotterdammers die een gewond, verzwakt of vastgevroren dier zien, kunnen bellen met de Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid via 0900 1120000.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam