Herdenking Jules Deelder: ‘Hij leerde Rotterdammers van hun stad te houden’
VIDEOVeel jazz, veel woorden, veel mensen, veel drank (lees: gin). Het afscheid van Jules Deelder mondde in de foyer van de Doelen uit in een licht chaotisch feestje, geheel in stijl van de overleden dichter.
Zijn lichaam werd gecremeerd in in Overschie, het stadsdeel waar hij vandaan kwam, zijn geest waarde daarna gewoon rond in de Doelen in het hart van de Maasstad. Honderden belangstellenden kwamen naar het concertgebouw om samen stil te staan bij het overlijden van een Rotterdams icoon.
Daverend applaus
En dat deden ze met een daverend applaus. Een ovatie die een stuk luider klonk dan het handgeklap dat loco-burgemeester Bert Wijbenga ten deel viel. ,,Geheel terecht natuurlijk”, opende hij zijn toespraak.
Als ‘baas’ van de afdeling Stadstoezicht ontkomt Wijbenga niet aan de poëzie van Deelder. Sinds 1988 rijden de vuilniswagens van de gemeente Rotterdam rond met dichtregels, drie ervan zijn van Deelder. ,,Stadstoezicht en Deelder hadden sowieso een warme band”, zegt Wijbenga, waarmee hij doelt op de campagne Glas in ‘t Bakkie waaraan de dichter meewerkte. ,,Afgelopen november zijn er nog foto’s gemaakt van Deelder met een fles gin bij een glasbak.” ‘Feestje gehad Jules?’ had er onder moeten komen te staan.
Rotterdam was misschien een inspiratiebron voor Jules Deelder, omgekeerd was dat volgens Wijbenga ook zeer zeker het geval. ,,Hij leerde Rotterdammers van hun stad te houden, ook al was het in de oorlog verwoest.” Deelder liet de stad te pas en te onpas weten dat met een kunsthart ook best te leven is. ,,Nu is Rotterdam hip, maar dat is niet altijd zo geweest. Deelder is het icoon van zelfbewust en zelfverzekerd Rotterdam, in een tijd dat niemand er nog in geloofde.”
Hij leerde Rotterdammers van hun stad te houden, ook al was het in de oorlog verwoest
Krijtstreeppak
Jazz-man werd geëerd met veel live muziek van bevriende muzikanten, onder wie de saxofonisten Hans Dulfer, Benjamin Herman en Boris van der Lek. Eerst in crematorium Hofwijk, daarna op een podium in de Doelen. Net als op zijn verjaardagsfeest op 24 november in de Grote Zaal van de Doelen was ook Kim Hoorweg weer van de partij. Al had de zangeres haar galajurk ingeruild voor een krijtstreeppak. ,,Van Jules geweest”, verklapte ze.
Dichter en schrijver Bart Chabot stond stil bij de vriendschap die hij met Jules sloot sinds hij pakweg twintig jaar geleden met hem de tournee Voorwaarts Nuts! maakte. Hij leerde zijn markante collega-dichter vooral kennen als ‘een zachtmoedige man met het hart op de goede plek’. ,,Deze ogenschijnlijk kleine gestalte was vele malen groter dan de Euromast.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Sparta's nieuwe werkelijkheid: ‘Kan geen kwaad om de verwachtingen beetje te temperen’
Tegen RKC maakte Sparta voor het eerst dit seizoen kennis met een ploeg die zich volledig instelde op de Spangenaren. Daarmee lijkt zich een nieuwe werkelijkheid aan te dienen op Het Kasteel. Maar hoe ga je daarmee om? En met het hoge verwachtingspatroon? -
Vier dagen lang konden John en zijn zieke vrouw hun huis niet uit: ‘We hebben uit de diepvries gegeten’
-
rotterdam van toen
Ook Rotterdam kwam blank te staan tijdens De Ramp: het water klotste rond het Witte Huis
Er zijn mensen op dit ondermaanse, en dan vooral de jongere garde, die denken dat de Watersnoodramp zich beperkte tot Zeeland. En misschien Goeree-Overflakkee, maar dat de schuimbekkende golven toen wel halt hielden. Niets is minder waar. Ook Rotterdam werd getroffen, getuige de raadplaat van vorige week, want een op hol geslagen zee houdt zich niet aan grenzen en klotst ontembaar voort, furieus en vernietigend. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Zijn DNA zit op explosief voor deur, maar verdachte zegt dat hij alibi had
Drie directe buren aan de Sluiskreek speelden een hoofdrol in een bizar hoofdstuk van de geweldsgolf in Rotterdam. In één week tijd waren er twee aanslagen en een gesloten woning. De 24-jarige Rotterdammer die werd opgepakt voor de tweede ontploffing, stelt dat hij een alibi had. Maar zijn DNA is wel op de vuurwerkbom gevonden. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
regiobytes
Ronnie Flex viert gouden plaat met maatje Flemming en Monique leest voor op kinderdagverblijf
Berichtjes van de sterren op sociale media: wij smullen ervan. Voor de rubriek Regiobytes struint de redactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders uit ons gebied.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam