Met een soort microfoon meet de politie hoeveel decibels de uitlaat produceert.
Volledig scherm
Met een soort microfoon meet de politie hoeveel decibels de uitlaat produceert. © Jan de Groen

Herriebakken van de baan door nieuwe geluidsmeter

Met een peperdure geluidsmeter begint de politie een offensief om de herriebakken van de Rotterdamse straten te halen. Door het gebruik van de nieuwe geluidsmeter kunnen overlastgevers hun motor of auto zomaar een maand kwijt zijn.

De politie meet met een speciale geluidsmeter of het voertuig het toegestane aantal decibels overschrijdt. Als dat het geval is, maakt de politie er melding van bij de RDW. Het kenteken wordt geblokkeerd en de bestuurder kan de weg pas weer op als de auto of motor is gekeurd. Het kan soms langer dan een maand duren voordat hij bij de RDW terecht kan.

Quote

Zo raaken we ze harder dan door simpelweg een boete uit te schrijven

Projectleider politie

Als de politie voorheen iemand betrapte met een uitlaat zonder geluidsdemper of met een open pijp, werd er een boete uitgeschreven. De politie verwacht dat de overlast van de herriebakken aanzienlijk zal afnemen met deze nieuwe aanpak. De gevolgen zijn veel groter. De bestuurder is zijn auto niet alleen tijdelijk kwijt, maar hij moet het probleem ook verhelpen voor hij de weg weer op mag.

,,Zo raken we ze harder dan door simpelweg een boete uit te schrijven", denkt de projectleider van de politie.

De meter, ter waarde van zo'n 20.000 euro, is vanuit het programma Oost van de gemeente Rotterdam beschikbaar gesteld aan de politie. Daarmee moet de geluidsoverlast in Nesselande worden aangepakt. Bewoners klagen daar aan de lopende band over de scheurende auto's en motoren die op een warme zomeravond langs de Zevenhuizerplas racen.

Brullende uitlaten

Maar de politie wil het apparaat ook op andere plekken in Rotterdam in gaan zetten. Op de bekende plekken als de Meent, Nieuwe Binnenweg en Witte de Withstraat ergert menig Rotterdammer zich aan de ronkende auto's.

Ook in de Rotterdamse politiek is een grote roep om maatregelen tegen de brullende uitlaten. Vooralsnog is één agent opgeleid om de nieuwe geluidsmeter te gebruiken. ,,Steeds meer agenten zullen leren het apparaat te gebruiken zodat we op diverse plekken kunnen staan. We verwachten dat de overlast afneemt, want het risico om gepakt te worden is gewoon groot", aldus de politiewoordvoerder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam