Volledig scherm
Een proefrit van de Hoekse Lijn, de metro vertrekt van station Vlaardingen Centrum. © Jan de Groen

Het blijft gissen naar datum ingebruikname Hoekse Lijn

Slecht nieuws voor reizigers van de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland. Het blijft gissen per wanneer de metro kan gaan rijden. Het softwarebeveiligingssysteem is nog steeds niet gereed. Dat is te lezen in een brief van de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils (D66) aan de raad.

Zo kan op dit moment nog niet worden aangetoond dat de storing die zich bij de overgang aan de Deltaweg in Maassluis voordeed, ook niet bij andere overgangen op het tracé voorkomt. Daarnaast wordt de oorzaak van de verstoring in het versturen van de snelheidscode naar de metro - wat voor een remmend effect zorgt - de komende weken verholpen en opnieuw getest.

Ondertussen gaat het testen gewoon door. Van Gils benadrukt dat het opleveren van een veilig en betrouwbaar vervoerssysteem cruciaal is voor het verkrijgen van de benodigde indienststellingsvergunning en het daadwerkelijk kunnen laten rijden van de metro.

Overigens kost iedere maand extra vertraging 1,5 miljoen euro, inclusief de kosten van het vervangend busvervoer. Op dit moment zit er in die pot nog 6,5 miljoen euro. Dat betekent dat er vanaf april nog maximaal vier maanden vertraging kan worden opgevangen.

De Hoekse Lijn zou aanvankelijk al in september 2017 gaan rijden, maar de ombouw van treinspoor naar lightrail is inmiddels ruim anderhalf jaar vertraagd.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam