Kralingseveer
Volledig scherm
Kralingseveer © Frank de Roo

Het blijft stinken in Kralingseveer (en dit is de oorzaak)

In de Rotterdamse wijk Kralingseveer, grenzend aan Capelle aan den IJssel, hebben bewoners al vier weken last van een onaangename geur vanuit de afvalwaterzuiveringsinstallatie even verderop. Die is ontstaan toen vorige maand de awzi Kralingseveer een nieuw installatieonderdeel in gebruik heeft genomen. 

Woensdag komt een geurspecialist naar de zuivering. Hij gaat rookproeven doen om te achterhalen waar de nieuwe Themista-installatie lekt. Verder wordt gekeken of er geur uit de slibbuffer of de luchtafzuiging komt.

De nieuwe installatie wordt momenteel getest en moet in de toekomst meer energie opwekken uit slib. ,,Dit doen wij door het slib te vergisten’’, laat het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard weten. ,,Bij de vergisting komt biogas vrij die we omzetten in energie om zo de hele zuivering van stroom te voorzien.’’

Geuroverlasts

Zuiveringsslib kan geuroverlast veroorzaken. Daarom zijn de onderdelen van de Themista-installatie waarin het slib verwerkt en opgeslagen wordt zo ontworpen dat er geen geur kan vrijkomen. Tijdens het testen bleek echter dat er toch geur kon ontsnappen. ,,Samen met de ontwerper van de installatie, RoyalHaskoningDHV, maken we het proces weer geurdicht’’, meldde het schap.

In de toekomst wil de awzi ook woningen in de Capelse wijk Rivium op deze manier van energie gaan voorzien.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam