Volledig scherm
Jongerenkrant 010 krijgt navolging elders in ons land. De vijf krantenmakers in Rotterdam: Angelique van Tilburg (Jong010, links) en Suzanne Huig (Jong010, rechts) flankeren Petrelle Tomassen (Jong0165), Jacqueline Schadee (Jong023) en Miranda Loonstra (Jong072). © Frank de Roo

Het hele land aan de ‘Rotterdamse’ kinderkrant

De Rotterdamse kinderkrant Jong010 krijgt er ‘broertjes’ bij in de rest van Nederland. Na Alkmaar, Haarlem, Roosendaal en ook Leiden, moeten nog meer plaatsen volgen. Dankzij de ‘opleiding’ in Rotterdam-Overschie. 

Het is een opvallende ontwikkeling in een tijd dat de papieren kranten het steeds moeilijker hebben. De Rotterdamse kinderkrant Jong010 - voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar - breidt uit buiten de Rijnmondregio. Als het aan initiatiefnemers Angelique van Tilburg en Suzanne Huig ligt, dan worden vanuit de Maasstad alle basisscholen van Nederland ‘veroverd’. Met Jong010 als het voorbeeld.

Drie krantenmakers uit Alkmaar, Haarlem en Roosendaal volgden het afgelopen jaar in Rotterdam een jaarprogramma van tien modules, waarin zij alle aspecten van het kranten maken behandelden. Tijdens de bijeenkomsten in de Vlasfabriek in Overschie, waar Jong010 zijn ‘redactie’ heeft, kwam niet alleen het schrijven aan bod. Ook ging het om het specifiek werken met en voor kinderen en werd de financiële kant van een ‘jonge’ krant besproken.

In Rotterdam is het bereik inmiddels alle kinderen in de groepen 5 tot en met 8, de oplage ligt op 40.000 exemplaren. ,,Daar hebben we zes jaar over gedaan’’, aldus Angelique van Tilburg.

Zo veel zal Alkmaar, waar Miranda Loonstra de leiding heeft over Jong072, nog niet halen. De nieuwe baas is enthousiast over het Rotterdamse project. ,,Zo gaaf dat dit kan. Ik heb 20 jaar in het basisonderwijs gezeten, was ook actief met schrijven, maar wilde wat anders. Toen las ik op Villamedia over het Rotterdamse jaarprogramma, alles viel samen’’, bekent ze. Loonstra rekent op een oplage van 15.000 kranten.

In Haarlem en Roosendaal liggen de ambities lager: 10.000 nummers. Jacqueline Schadee is de chef in Haarlem, waar Jong023 zal verschijnen. ,,Ik was al actief in de journalistiek en werkte voor lokale bladen.’’ Petrelle Tomassen, die de leiding krijgt over Jong0165 in Roosendaal, studeerde taalkunde en ontwikkelde educatief materiaal voor kinderen. ,,Ik ga me nu volledig op de kinderkrant richten.’’

Leiden

De nieuwe kranten komen op 17 januari 2019 voor het eerst uit, gaat Van Tilburg verder. Daarna moet het in Rotterdam begonnen ‘imperium’ verder groeien. Van de nieuwe opleiding (vanaf januari 2019) is al bekend dat Leiden met een Jong071 komt.

De opzet van de kranten is voor alle uitgaven hetzelfde, de inhoud verschilt per regio. Thema’s krijgen per editie een lokale insteek waarbij kinderen uit de regio centraal staan. ,,Dat is de kracht van onze lokale kinderkranten’’, legt Suzanne Huig uit. ,,In Alkmaar gaat een verhaal over voetbal over een jonge speler bij AZ, voor Haarlem kan dat gaan over meisjes die op voetbal zitten.’’

In Rotterdam werkt Jong010 samen met onder meer de gemeente, organisaties als het Centrum voor Jeugd en Gezin en kunstinstellingen. De krant verschijnt een keer per maand, met uitzondering van juli en augustus. ,,De nadruk ligt op een papieren uitgave die direct bij de kinderen terecht komt.’’

Suzanne Huig schetst het ultieme doel. ,,Wij willen nog steeds dat alle kinderen in Nederland een gratis lokale kinderkrant krijgen.’’ Dat zijn er in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar circa 1,2 miljoen, voegt Angelique van Tilburg toe.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam