Volledig scherm
De brief van Renske Michielsen. © Rode Kruis

Het is gelukt! Vlaardinger vindt vrouw die 75 jaar geleden bedankbrief naar Zweden stuurde voor ‘oorlogsbrood’

Het leek een ‘onmogelijke zoektocht’, maar tóch is het Vlaardinger Bram Keizerwaard gelukt: hij vond de vrouw die 75 jaar geleden een brief naar Zweden stuurde om het land te bedanken voor brood en boter.

‘Beste Zweden’, staat bovenaan de brief, die Keizerwaard (66) via het Zweedse Rode Kruis in bezit kreeg en gaat over het befaamde Zweeds wittebrood. Een paar regels verder: ‘Wij hebben zo genoten! Ik heb een boterham geroosterd. Het was zo fijn. Ik ben heel zuinig geweest.’

De brief liet Keizerwaard, voorzitter van de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen (SNGV), niet meer los. Afgelopen december begon hij zijn zoektocht. Met succes: Renske Michielsen is gevonden.

Verlossende woorden

Ze schreef haar naam op de brief. Dat was voor Keizerwaard het eerste spoor. Haar broer, die de Zweden óók aanschreef, vermeldde in zijn brief zelfs het adres van het gezin. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonden de twee in Overveen.

Via buren kwam de Vlaardinger in contact met lokale historici. Via hen stuitte hij op een overlijdensakte van Renske’s vader. Op dat document vond hij de naam van een nicht. Zij sprak de verlossende woorden: Renske leeft. Net als haar broer.

Zweeds wittebrood

Keizerwaard hoopt de twee volgende week in Vlaardingen te verwelkomen en hen de tekeningen, 75 jaar na creatie, te overhandigen. Dat moet gebeuren op de dag dat de Vlaardingers stilstaan bij het Zweeds wittebrood.

In februari 1945 kwam het brood tot de Nederlanders. Het idee: voorkomen dat de geallieerden in de lente enkel ‘lijken’ zouden bevrijden. Dat was althans de boodschap van de toenmalige minister-president aan de Amerikanen. Het neutrale Zweden verscheepte de ingrediënten. Het afbakken gebeurde in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam