Volledig scherm
Rechercheurs van de forensische opsporing onderzoeken het drijvende vissershuisje van verdachte Roy B. © Frank de Roo

‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’

UPDATEBij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Roy B. Orlando in het koude water laten liggen zonder hem hulp te bieden óf hulp in te schakelen, terwijl hij wist dat de jongen in nood verkeerde. Het OM beschouwt dat als mishandeling met de dood tot gevolg.

Orlando kwam in februari 2018 om het leven, nadat hij in de Haagse wijk Ypenburg een date had met Roy B., die daar woonde. B. verbleef vaak met zijn drijvende vissershuisje op de plas de Blauwe Loper. Daar had hij ook de ontmoeting met de Rotterdamse tiener. Nadat Orlando de bewuste nacht niet was thuisgekomen, gaf zijn moeder hem op als vermist. Acht dagen nadat ze dat had gedaan, werd Orlando’s stoffelijk overschot gevonden: op de bodem van de plas, precies op de plek waar het vissershuisje had gelegen.

Ondanks alle inspanningen van de recherche om te achterhalen waardoor Orlando was overleden, hield de tegenwoordig in Wernhout wonende Roy B., die toezag hoe op de plas werd gezocht, lange tijd zijn mond. Toen hij in april 2018 eenmaal als verdachte was aangehouden, verklaarde hij bij de politie dat hij Orlando ‘s avonds rond 22.00 uur had afgezet. Daarna zou Orlando door de wijk hebben gelopen om uiteindelijk terug te gaan naar de plas. Hoe hij daar dan in terecht is gekomen en waardoor hij in doodsnood verkeerde, is een van de vele vragen waar Orlando’s moeder antwoord op hoopte te krijgen. Die antwoorden kwamen er vandaag nog niet.

De officier van justitie gaf vanochtend aan wat de stand van zaken rond het onderzoek is. ,,Ik trek op basis van het aanvullend onderzoek de conclusie dat als verdachte hulp had verleend of 112 had gebeld, het leven van Orlando wellicht gered had kunnen worden’’, zei hij. ,,Het is niet zeker dat hij het had overleefd en het is ook goed denkbaar dat er bij een geslaagde reanimatie vanwege zuurstofgebrek in de hersenen restschade zou optreden, maar dat doet voor het verwijt aan verdachte niet ter zake. In de visie van het OM kan de dood van Orlando in redelijkheid aan verdachte worden toegerekend. Verdachte heeft Orlando en de hulpdiensten de mogelijkheid ontnomen om voor zijn leven te vechten.’’

Zware dag

Roy B. moet nog worden onderzocht door deskundigen om vast te kunnen stellen of bij hem sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en of dat waar hij van wordt verdacht, hem kan worden aangerekend. Zijn advocaat Katja Logtenberg deed overigens het verzoek de zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar daar ging de rechtbank niet op in. Bepaald werd ook gelijk dat B. wordt verwacht bij de inhoudelijke behandeling van het proces. Als hij niet wil komen, laat de rechtbank hem thuis ophalen en naar de rechtbank brengen.  

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, liet na afloop weten dat het een zware dag voor zijn cliënte is geweest. ,,De moeder zag er erg tegenop om vandaag naar de zitting te komen. Zij is dankbaar voor de steun die zij van familie en vrienden krijgt tijdens dit moeilijke proces’’, luidde het commentaar van de advocaat. ,,De moeder vindt het niet minder dan terecht dat de rechtbank met het Openbaar Ministerie van oordeel is dat de verdachte op zitting moet verschijnen om zich te verantwoorden. Desnoods door hem met een bevel medebrenging door de politie op te laten halen.’’

 De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak staat gepland voor medio juni dit jaar.   

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam