De gondels van het reuzenrad zijn vandaag gedemonteerd.
Volledig scherm
De gondels van het reuzenrad zijn vandaag gedemonteerd. © Jan de Groen

Het is voorbij: het reuzenrad naast de Markthal wordt afgebroken

Het Dinner Wheel, ofwel het reuzenrad naast de Markthal in hartje Rotterdam, wordt afgebroken. Het rad draaide sinds 4 september vorig jaar. Net nu de zomervakantie is begonnen, verloopt de vergunning. ,,We wisten waar we aan begonnen, maar we hadden de hoop dat de vergunning verlengd zou worden’’, zegt ondernemer Perry Oerlemans.

Over exacte bezoekersaantallen wil hij geen uitspraken doen (‘dat houden we lekker voor onszelf’), maar Oerlemans is meer dan tevreden over het aantal mensen dat sinds september het reuzenrad instapte. De afgelopen maanden beleefde ook het dineren in het rad een ware vlucht. Vandaag is begonnen met de afbouw van het rad. Dat duurt waarschijnlijk tot het einde van deze week of begin volgende week. ,,Veel mensen die langslopen zeggen: ‘Wat jammer dat jullie al weg gaan’. We hebben wel de wens om in Rotterdam te blijven, dus we zullen zien hoe verder’’, aldus Oerlemans.

Zoomlenzen

Het rad kwam er in september dan toch: het bezwaar van de bewoners van de Markthal hield de komst van het Dinner Wheel niet tegen. De bewoners vreesden voor hun privacy. Maar de rechter achtte hun bezwaren niet afdoende. Wel werden er maatregelen genomen: zo mochten mensen niet met telelenzen in de gondels stappen en kwam er folie met gaatjes om de privacy van de Markthalbewoners te waarborgen. 

De ondernemer vindt het jammer dat het Dinner Wheel nu weg moet. ,,De gondels zijn er vandaag uitgehaald. We zijn in elk geval deze week wel bezig: we willen ook de straat en het gras netjes achterlaten.’’ Hij hoopt snel uitsluitsel te hebben over een plek in Rotterdam om het reuzenrad weer op te bouwen. Desnoods op een andere plaats. ,,Waar we dan hopelijk wat langer kunnen blijven.’’

Bekijk hieronder de beelden van het reuzenrad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt
    PREMIUM
    Column

    Winter­sport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt

    Marktkooplieden zijn woedend omdat Rotterdam de weekmarkten verbiedt, terwijl ze in veel andere gemeenten wel doorgaan. Begrijpelijk. Maar het besluit, dat burgemeester Aboutaleb drie weken terug nam, is hard nodig. We kunnen de verantwoordelijkheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen (helaas) niet meer bij de burgers leggen. De verregaande maatregelen - intelligente lockdown - zijn (hoezeer ook te laat) niet voor niets genomen. Vermijd grote groepen. Social distancing is de enige optie. Ik zeg maar steeds: wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam