Het knettert tussen rechts en nóg rechtser in het stadhuis

Video-analyseVoor het oog van de camera voeren Rotterdamse politici debat na debat, maar wat speelt er eigenlijk op de achtergrond? Op gezette tijden ontleden we een scene. Deze keer een opstootje op rechts tussen Leefbaar en de PVV.

Volledig scherm
© AD

Het gekibbel begon in de koffiekamer en werd later voortgezet in de raadszaal. Nee, het botert niet tussen de twee rechtse houwdegens van de gemeenteraad: Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam, elf zetels) en Maurice Meeuwissen (PVV, een zetel).

Afgelopen raadsvergadering botste het weer toen Meeuwissen stelde dat Leefbaar het ‘islamitische toetertuig’ niet durft aan het pakken. Geen fraaie benaming voor overlastgevende trouwstoeten, maar dat is sinds de komst van de PVV gemeengoed geworden in de gemeenteraad.

Hoogwerf ontstak in woede vanwege de suggestie dat Leefbaar zou wegkijken. Buiten de microfoon om riep zij naar de PVV dat zíj die week nog scoorde op landelijke televisie. Inderdaad, bij Wakker Nederland had Hoogwerf gezegd dat de gemeente onderzoek moet doen naar het ‘witwassen bij bruiloften’. Hoogwerf sprak niet van islamitische bruiloften, maar maakte wel duidelijk wie ze in het vizier had. ,,Kijk naar die dure Mercedessen en Lamborghini’s in zo’n trouwstoet. Die komen meestal ook weer van Turkse eigenaren. De kans dat daarin zwart geld wordt witgewassen, is enorm.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam