Volledig scherm
Piet Westdijk, Iwan Mahadew en Gee Rooimans. © Fotobewerking AD

Het rommelt binnen de PvdA: voorlopige kieslijst zet partij op scherp

De Partij van de Arbeid schuift Piet Westdijk naar voren als fractievoorzitter voor de toekomstige gemeente Hoeksche Waard. Andere partijleden zijn minder blij met hun – voorlopige – plaats op de kieslijst.

Binnen de Partij van de Arbeid (PvdA) heerst onrust in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen die 21 november in de Hoeksche Waard worden gehouden. Een groot deel van de leden is blij met ‘lijstaanvoerder’ Westdijk, momenteel fractievoorzitter in Binnenmaas. Maar ook heerst er ongenoegen over de verdeling van de andere posities. Dat melden bronnen rond de partij, nadat het bestuur woensdagavond de voorlopige kieslijst bekend maakte. De PvdA stelt de kieslijst pas officieel vast na de ledenvergadering van 27 augustus.

Mocht er zich geen tegenkandidaat melden, dan is West­dijk dé voorman in de verkiezingsstrijd. 

Quote

Ik sta op plek zeven terwijl ik het hardst gewerkt heb en de meeste successen heb geboekt in de Hoeksche Waard

Iwan Mahadew

Fractievoorzitter Iwan Mahadew uit Oud-Beijerland is echter niet te spreken over zijn plaats op de voorlopige kieslijst: hij staat zevende. ,,In de toelichting op die positie word ik geprezen voor hetgeen ik in Oud-Beijerland voor elkaar heb gekregen en dat ik ‘gewaardeerd’ word met een zevende plek’’, zegt hij. ,,Het voelt alsof ze me een veer in mijn kont steken en me vervolgens afdanken. Ik sta op plek zeven terwijl ik het hardst gewerkt heb en de meeste successen heb geboekt in de Hoeksche Waard.’’

Het steekt hem dat ‘er voor de Hoeksche Waarder onbekende mensen’ boven hem op de lijst zijn gezet. Hij wijdt dat aan de tweestrijd die er binnen de PvdA heerst. ,,Er zijn twee kampen binnen de partij waardoor het al maanden rommelt’’, zegt hij.

Kampen 

Zo gaan partijleden uit Binnenmaas niet goed samen met die uit Oud-Beijerland en Strijen, wordt gesteld. Beide ‘kampen’ hebben hun eigen aandeel in het verkiezingsprogramma. Gee Rooimans, voorzitter van het partijbestuur, zegt dat ‘het niet eenvoudig was om gemeenschappelijk tot een resultaat te komen’. 

De verhoudingen staan in elk geval op scherp in de partij. Mahadew beraadt zich zelfs of hij ‘onder deze omstandigheden’ doorgaat binnen de lokale PvdA.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

  1. Boeren uit Rotterdamse regio naar Den Haag: ‘We zijn niet zo van actievoeren’
    Live-twitter

    Boeren uit Rotterdam­se regio naar Den Haag: ‘We zijn niet zo van actievoe­ren’

    Tientallen boeren uit de Rotterdamse regio zijn zojuist in het centrum van Den Haag aangekomen om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Alleen al vanuit de Hoeksche Waard zijn er zo’n veertig tot vijftig met hun trekkers die kant op. Zij worden vergezeld door tientallen collega’s uit Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Dordrecht. Verslaggever Abdel Ilah Rubio rijdt mee met de boeren en twittert live. Volg zijn verslag onderaan dit artikel.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5546 stemmen