Het ss Rotterdam staat zaterdag in het teken van grote sterren van weleer, zoals Dave Brubeck, Duke Ellington, Sarah Vaughan en Frank Sinatra (v.l.n.r.)
Volledig scherm
PREMIUM
Het ss Rotterdam staat zaterdag in het teken van grote sterren van weleer, zoals Dave Brubeck, Duke Ellington, Sarah Vaughan en Frank Sinatra (v.l.n.r.) © Archieffoto's

Het ss Rotterdam zat vol wereldsterren, hun muziek is nu weer op het schip te horen

Door de jaren heen waren tal van wereldberoemde artiesten te gast op het ss Rotterdam: van Dave Brubeck en Duke Ellington tot Dizzy Gillespie. En Frank Sinatra, zat die nou echt aan de bar? Dit weekeinde komt hun muziek opnieuw tot leven. ,,Als je je ogen dichtdoet, komt het heel dichtbij."

FRank Sinatra
Volledig scherm
FRank Sinatra

Vorig jaar hoorde de Rotterdamse dj Git Hyper voor het eerst over de bijzondere muzikale geschiedenis van het ss Rotterdam. Hoe Dizzy Gillespie op het schip zijn noten blies, hoe Duke Ellington er achter de vleugel schoof, hoe Dave Brubeck zijn wereldhit Take Five speelde. De dj, echte naam Erwin Zimmerman, zag het meteen voor zich. Hij kon eigenlijk nauwelijks geloven hoe rijk de muziekgeschiedenis van het schip is. ,,Zelfs Frank Sinatra bleek er te gast te zijn geweest. Die heeft hier op het schip gewoon aan de bar gezeten..." Die avond zette het zich vast in zijn hoofd. ,,Ik zat in bad en dacht: dit is geweldig! Hier moest ik iets mee doen." 

Dat gevoel liet hem niet meer los. Integendeel zelfs. Niet lang daarna had Zimmerman al een complete formule in zijn hoofd. Die besloot hij uiteindelijk voor te leggen aan de directeur van het schip, Ton Wesselink. De 'kapitein', zich bewust van de rijke geschiedenis, reageerde enthousiast. Natuurlijk zou hij het mooi vinden als er iets gedaan werd met de muzikale historie, liet hij weten. Het 'ss' hapte toe, en na maanden vol voorbereidingen en research wordt het visioen van Zimmerman dit weekeinde -op de dag dat het schip exact tien jaar aan het 3e Katendrechtse Hoofd ligt afgemeerd - opeens werkelijkheid.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam