Volledig scherm
Het vmbo Maassluis. © Google Street View

Het vmbo in Maassluis maakt plaats voor mavo

Maassluis krijgt een mavo, die in het nieuwe schooljaar begint. Tegelijkertijd sluit de vmbo-afdeling, eveneens onderdeel van de Lentiz Onderwijsgroep, per 1 augustus haar deuren vanwege een teruglopend aantal leerlingen.

Revius Mavo, zoals de nieuwe opleiding van de Lentiz Onderwijsgroep in Maassluis gaat heten, begint het nieuwe schooljaar met zo'n honderd leerlingen verspreid over verschillende klassen. ,,We hebben niet alleen nieuwe inschrijvingen, ook stappen er leerlingen van het tl-vmbo (theoretische leerweg, red.) over naar de nieuwe opleiding'', vertelt een woordvoerster van Lentiz.

Quote

Wij willen dat onze kinderen ook in hun stad naar school kunnen

Marcel 't Hart

De mavo gaat van start in het schoolgebouw aan het Kastanjedal, waar tot het einde van het schooljaar de vmbo-afdeling is gevestigd. Die sluit per 1 augustus vanwege een teruglopend aantal leerlingen. ,,Maar we zijn wel samen met de gemeente Maassluis aan het kijken of er niet een andere, geschikte plek in de stad is. De locatie zou dus nog kunnen wijzigen'', zegt diezelfde voorlichtster.

Het Maassluise stadsbestuur stelt in antwoorden van vragen van het CDA dat er op dit moment 'een foto' van Maassluis wordt gemaakt om te verkennen welke opties er zijn voor het plaatsen van een (tijdelijke) voorziening. ,,Vooruitlopend op deze onderzoeken kunnen wij geen uitspraak doen over huisvestingsmogelijkheden.''

Wel benadrukt het college dat eventuele vrijval van het schoolgebouw aan het Kastanjedal 'grote financiële effecten kan hebben'.

Het CDA, dat de gevolgen van de sluiting van het vmbo eerder aan de kaak stelde, laat bij monde van raadslid Marcel 't Hart weten 'graag een mavo te willen, maar ook een vmbo. ,,Wij willen dat onze kinderen ook daadwerkelijk in hun stad naar school kunnen en dat zij niet hoeven uit te wijken naar Maasland of Vlaardingen'', legt hij uit. ,,Wij pleiten voor een zo breed mogelijk onderwijsaanbod.''

Juichen

't Hart is zich bewust van het feit dat de gemeente daar niet over beslist. ,,Wij hebben alleen iets te zeggen over de huisvesting. Toch is het college in gesprek met Lentiz en dat juichen wij toe.'' Maassluis mag dan een mavo rijker zijn, de stad is ook een vmbo armer. ,,Dit is dan ook niet de eindoplossing die wij voor ogen hebben'', benadrukt 't Hart. ,,Al zal dat niet te voorkomen zijn in een overgangsfase. Maar wij willen zo snel mogelijk naar een toekomstbestendige situatie.''

Ook is de wens om een mbo-opleiding in Maassluis te vestigen nog steeds onderwerp van gesprek in de overleggen tussen de gemeente en de Lentiz Onderwijsgroep.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam