Hevige confrontatie bij Sinterklaasintocht: vier arrestaties

VIDEORotterdam heeft een turbulente Sinterklaasintocht achter de rug. Op de Erasmusbrug, op een steenworp van de plek waar de goedheiligman aankwam, kwam het tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In totaal zijn vier personen aangehouden.

Het epicentrum van de protesten was de Erasmusbrug. Rond het middaguur rollen Zwarte Piet-activisten daar een spandoek uit met de tekst 'Zwarte Piet is racisme’. De politie laat dit toe. Een demonstrant die beneden staat, wordt getackeld door een man, die de confrontatie zoekt. Deze belager wordt opgepakt.

De demonstranten verzamelen zich daarna aan de andere kant van de brug, ontrollen hun spandoek, verdelen de protestborden ‘Rotterdam kan het. Zwarte Piet vrij’ en roepen hun leuzen: ‘Aboutaleb schaam je’ en ‘Zwarte Piet is racisme’. Kick Out Zwarte Piet is boos dat burgemeester Aboutaleb één vak op enige afstand had aangewezen waarbinnen zij moeten demonstreren. Een ‘loopoptocht’ mag niet.

De stoet met zo’n honderd anti Zwarte Piet-activisten loopt toch hun boodschap roepend, met de borden in de lucht, richting het feestterrein. Schoorvoetend gaan zij ermee akkoord aan de andere kant van de brug te lopen, waardoor ze niet direct bovenlangs de massa kinderen op het Willemsplein lopen.

Blokkade door twee man

Volledig scherm
Op de brug probeert een jonge man de stoet in zijn eentje -met een metgezel aan zijn zijde- te stoppen. De politie houdt hem tegen. © AD

Dan komen twee jonge mannen, de handen zwaaiend in de lucht, de stoet tegemoet. ‘Wegwezen’ roept de langste, terwijl hij samen met zijn metgezel blijft doorlopen. Ook als een agent probeer hem de weg te versperren. ,,Ik wil gewoon niet dat ze demonstreren bij een kinderfeest‘’, zegt hij later. De politie roept om versterking. De stoet valt stil. Ouders met kleine pietjes die langsfietsen krijgen het verwijt ‘hun kinderen een racistisch feest te laten vieren’. Waar willen ze heen? Naar het vak? vraagt de politie nog eens na. Ja, ze lopen richting het demonstratievak. Eenmaal daar weigeren de actievoerders echter binnen de hekken te staan. ,,We zijn niet in de kinderboerderij‘’, roept Elvin Rigters, het aanspreekpunt van de actie. 

Vuurwerk

Als Sinterklaas bijna aankomt, gaat de stoet weg, richting brug. Agenten snijden de de route onderlangs naar het Willemsplein af, waarna de activisten de Erasmusbrug oplopen. Dan loopt het opeens uit de hand. Uit minstens twee auto's wordt geroepen, de inzittenden springen uit de auto, gooien een rookbom richting de groep demonstranten die uit elkaar stuift. Ook hebben zij eieren bij zich om mee te gooien.

Rigters rent op de mannen uit de auto af, waarna een handgemeen ontstaat. Agenten rennen er met hun lange wapenstok op af en delen rake klappen uit. Een demonstrante valt en krijgt naar eigen zeggen klappen van de politie, tot Rigters en een andere uit de groep zich op haar werpen ter bescherming. De laatste loopt hierbij een bloedende lip op. Twee belagers en de woordvoerder van de Rotterdamse anti-Zwarte Piet demonstrant worden opgepakt. De laatste ‘als verstoring van de openbare orde’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het loopt flink uit de hand bij de intocht van Sinterklaas. © AD

De politie kan niet zeggen of de aanval van de pro-Zwarte Pietenbeweging gepland was. ,,Wij waren aanwezig om de demonstratie te begeleiden en konden daardoor direct ingrijpen. Maar of het gepland was? Het kan ook zijn dat het ging om mannen die toevallig langsreden.’’

Later is er ook nog een ‘verrassingsactie’ op het Grote Kerkplein, de laatste stop van Sinterklaas en zijn pieten. Demonstranten met dichtgeplakte monden met een spandoek tegen ‘black faces’ worden omgeven door agenten en gaan daarna weg.

De poging van burgemeester Aboutaleb om voor- en tegenstanders fysiek van elkaar te scheiden met twee vakken is in elk geval mislukt. De tegenstanders lieten vooraf al weten dat dat geen goede locatie was. ,De opstelling is zodanig dat men tegen de ruggen van het publiek aankijkt en mogelijk zelfs geblokkeerd wordt door geparkeerde bussen. De aangewezen plek belemmert hoorbaarheid en zichtbaarheid van de boodschap van bezorgde burgers,” aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
© AD
  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam