De genaturaliseerde Hoeksche Waarders komen uit alle windstreken.
Volledig scherm
PREMIUM
De genaturaliseerde Hoeksche Waarders komen uit alle windstreken. © AD

Hier komen de 'nieuwe’ Hoeksche Waarders vandaan

Maandelijks poseren er 'buitenlanders' voor een camera in de Hoeksche Waard. In hun hand een document van vaak onschatbare waarde: ze zijn tot Nederlander genaturaliseerd. Een kwart van de vierhonderd 'nieuwe Hoeksche Waarders' komt uit het Midden-Oosten, een enkeling uit 'The States'.

Haal de termen naturaliseren en inburgeren niet door elkaar. Want dat zijn twee totaal verschillende zaken, benadrukt een woordvoerster van de gemeente Hoeksche Waard. Inburgeren is namelijk verplichte kost voor mensen die bijvoorbeeld door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in de Hoeksche Waard worden geplaatst om voor hen de aanpassing aan hun nieuwe leefomgeving zo goed mogelijk te laten verlopen. ,,Naturalisatie is een keuze'', stelt de woordvoerster. ,,Mensen kiezen er bewust voor om Nederlander te worden en hun huidige nationaliteit op te geven.''

  1. De verzorger met visjes! Blijdorp-pinguïns gaan uit hun dak
    video

    De verzorger met visjes! Blijdorp-pin­guïns gaan uit hun dak

    Publiek hebben de pinguïns in Diergaarde Blijdorp al weken niet meer gezien, dus dan is het een dagelijkse fuif als de verzorger met lekkere visjes bij de kolonie binnenstapt. Om de feestvreugde nog verder te vergroten, duikt een deel van deze Oceaniumbewoners met veel enthousiasme het privézwembad in. Een paar waaghalzen nemen de gelegenheid te baat om te laten zien hoe je een beetje sportief úit het water komt, namelijk met een ludiek sprongetje. Eén durfal is zelfs niet te beroerd even breeduit te poseren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam