Volledig scherm
Mieren, maar niet de exemplaren waar de bewoners in Hillegersberg last van hebben. © Dreamstime

Hillegersberg geplaagd door bijtgrage mieren

Een nieuw soort mier ondermijnt de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Het draaigatje, afkomstig uit Zuid-Europa, ondergraaft trottoirs en is bijtgraag. De gemeente bestrijdt de exoot met korrels en gels.

Quote

Ze bijten en maken alles plakkerig met hun afweerstof­fen

Woordvoerder Brigitte Moratis

Stadsbeheer vreest voor het inzakken van de bestrating. ,,Trottoirs verzakken door de grote ondergrondse gangenstelsels die ze maken’’, zegt gemeentewoordvoerder Brigitte Moratis. 

De mieren kunnen nesten bouwen van 120 meter lang. Aanstaande koninginnen worden bij het nest bevrucht en trekken de eigen kolonie weer in. Daardoor ontstaat er een superkolonie. Moratis: ,,Het mediterrane draaigatje is niet de voor ons bekende huis-tuin-en-keukenmier. Ze bijten en maken alles plakkerig met hun afweerstoffen.’’ De mier wordt draaigatje genoemd, omdat hij zijn achterlijf alle kanten op kan draaien om een bijtend zuur te spuiten.

Buurman

Quote

Ik ben elke avond in de weer met water en azijn, maar ze blijven terugkomen

Buurtbewoner

Mierenspecialist André van Loon van Stichting EIS Kenniscentrum Insecten waarschuwt voor een bestrijdingswijze waarbij het probleem zich verplaatst. ,,Je kunt individueel een particulier bedrijf inschakelen om zelf van de mieren af te zijn, maar dan krijgt de buurman er misschien last van. Bestrijd de mier dus als buurt of samen met de gemeente.’’

Hillegersberg is de eerste plek in de Rotterdamse regio waar deze mier is aangetroffen. Vooral in en rondom de Terbregselaan hebben bewoners er last van. ,,Ze zitten bij mij niet binnen, maar wel op mijn balkon’’, zegt een gepensioneerde bewoonster. ,,Ik ben elke avond in de weer met water en azijn, maar ze blijven terugkomen.’’ Een andere buurtbewoner zag onlangs een ‘pad van mieren’ over de nabijgelegen Svendsenlaan voorbijtrekken.

Agressief

Het mediterraan draaigatje is een agressieve soort mier die niet van nature in Nederland voorkomt. De gemeente Rotterdam, die te rade is gegaan bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), bestrijdt de mieren met korrels en gel. Deze bestrijdingsmiddelen hebben nog niet het gewenste effect. Door de regen losten de korrels op en hadden de mieren weer vrij spel. Bij droog weer doet de ongediertebestrijding een nieuwe poging.

,,Begin aan de randen van de kolonie en werk naar binnen toe’’, adviseert Van Loon. In Wageningen startten bestrijders bij het hart, waarna de kolonie zich aan de flanken uitbreidde.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam