Volledig scherm
Tijdens een optreden van Prem Kowlesar in theater Zuidplein komen ook anderen het podium op om mee te dansen. © Sanne Donders

Hindoestanen vieren zondag een van hun belangrijkste feesten, in Rotterdam gingen ze dit weekeinde al los

Hindoestanen bereiden zich voor op Divali. In Rotterdam hield de stichting Apna dit weekeinde al een voorproef op een van de belangrijkste hindoeïstische feestdagen, terwijl het komende zondag pas echt Divali is.

Ritmische muziek en de geur van kruiden. Wie afgelopen zaterdag het theater Zuidplein in Rotterdam binnenstapte, zat meteen in oosterse sferen. De Stiching Apna hield er haar Divali-feest. Een week te vroeg, want dat was volgens Apna-voorzitter Vijay Gangadan praktischer om de gemeenschap bij elkaar te krijgen. Divali is volgens hem een familiefeest en dan hebben de Hindoestanen geen tijd voor grote evenementen buitenshuis.

Volgens ruwe schattingen wonen er 30.000 hindoestanen in Rotterdam. Apna is hun overkoepelende organisatie.

Trommelspelers

Met de voorstelling wil de stichting ‘de hindoestaanse Rotterdammer net zo trots op zijn eigen cultuur maken als op zijn Nederlanderschap’, zegt Gangadan. Vooral de jonge trommelspelers vielen in de smaak. Het publiek smulde tussendoor van de Indiase hapjes en sloeg kaarsen in voor komend weekend.

Quote

Als je een lichtje aansteekt, verdwijnt het donker

Vijay Gangadan

Hindoestanen noemen Divali ook wel het lichtjesfeest. Het aansteken van kaarsjes staat symbool voor de overwinning van het goede, het verdwijnen van het kwaad en doen van goede wensen. ,,Als je een lichtje aansteekt, verdwijnt het donker.’’ Nog een Divali-traditie: voorafgaand aan het feest zijn de gelovigen druk met het schoonmaken van hun huis.

Tuinen

Omdat Divali een familiefeest is, zullen Rotterdammers er op straat weinig van merken. Behalve dat de feestvierders hun tuinen en vensterbanken vol zetten met kaarsen.

Stichting Apna hoopt dat ooit de Divali-feesten in Rotterdam net zo groot gevierd worden als het bekende Holi-feest. Bij dit jaarlijkse evenement in het Zuiderpark bekladden Hindoestanen elkaar met poeder en daar komen tienduizend mensen op af. Divali in theater Zuidplein trok enkele honderden mensen. Gangadan: ,,Dit is al de twaalfde keer op een rij dat wij een Divali-voorstelling hebben georganiseerd. Natuurlijk hopen wij dit in de toekomst nog steeds te doen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3625 stemmen