Voor het verzorgingshuis Middin aan de Crooswijksekade werd afgelopen jaar een strandje gemaakt met badjes voor de bewoners.
Volledig scherm
Voor het verzorgingshuis Middin aan de Crooswijksekade werd afgelopen jaar een strandje gemaakt met badjes voor de bewoners. © Frank de Roo

Hitte in Rotterdam: de nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen

Het is puffen en zweten in de regio. Op verschillende plekken in Rotterdam worden daarom de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Van voetenbaden en ijsjes in het verzorgingstehuis tot het opschalen van de brandweer.

Zo laat de Veiligheidsregio weten dat er een aantal aanpassingen zijn gedaan voor brandweerlieden. ,,We schalen sneller op naar een grote of middel brand om handjes af te lossen. Ze blussen nu 20 minuten, in plaats van een uur. Ook intensieve oefeningen zijn afgelast om op volle kracht te blijven.’’

Rammstein

Quote

Drink veel water, let op elkaar, zoek schaduw. Dat laatste is natuurlijk in de hossende mensenmas­sa iets moeilijker. Bedek daarom je hoofd.

Maurice Lenferink, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De weersvoorspellingen zetten ook de organisatie van het concert van Rammstein in De Kuip van komende dinsdag op scherp. Morgen ontvangen bezoekers informatie over de hittemaatregelen. De Veiligheidsregio brengt maandag vooraf ook een extra bezoek aan De Kuip. ,,We regelen extra sponzen, waterpunten en schaduwplekken’’, aldus Maurice Lenferink van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Het RIVM heeft vandaag voor een aantal provincies het hitteplan geactiveerd. Voor een concert zoals Rammstein gelden volgens Harald Wychgel van het RIVM dezelfde adviezen. ,,Drink veel water, let op elkaar, zoek schaduw. Dat laatste is natuurlijk in de hossende mensenmassa iets moeilijker. Bedek daarom je hoofd.’’

Verpleeghuizen

In verpleeghuizen zorgt het personeel voor extra ventilatie, water en koele voetenbaden. Bij revalidatiecentrum Rijndam aan de Westersingel wordt vanmiddag ijs aangerukt.

De komende dagen wordt het warmer dan 30 graden. En wie die plakkerige nachten wil doorkomen, moet versterking in schakelen. In alle haast wordt deze middag door het winkelende publiek in de stad gespeurd naar verkoeling voor in huis. Vaak tevergeefs: de airco’s, ventilatoren en opblaasbadjes waren op meerdere plekken in rap tempo uitverkocht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam