Volledig scherm
Archieffoto van Hoek van Holland ter illustratie. © DIJKSTRA, ROEL

Hitteplan RIVM: Hoe het hoofd koel te houden in deze bloedhete dagen

De tropische temperaturen hebben maandag geleid tot de activering van het hitteplan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook in de regio Rotterdam wordt gevraagd om extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen.

De temperaturen kunnen in en rondom Rotterdam tot wel dertig graden stijgen. Vanmorgen rond 10.00 uur werd op het strand van Hoek van Holland al een temperatuur van 26 graden gemeten. Mensen wordt onder meer geadviseerd om genoeg te drinken, zonnebrandcrème te smeren en beschermende kleding dragen. 

Dit moet de grote kans op oververhitting of uitdroging bestrijden.  ,,Met name ouderen, chronisch zieken en andere mensen die hinder ondervinden van langdurige warmte moeten oppassen", zegt het RIVM. 

Gemeente Rotterdam vraagt mensen om zich aan het advies van het RIVM te houden. GGD Rotterdam-Rijnmond adviseert deelnemers van de ramadan om voor zonsopgang en na zonsondergang voldoende water te drinken. Ook wordt gevraagd om aan de bel te trekken bij de huisarts wanneer iemand tijdens de vastenperiode uitdrogingsverschijnselen vertoond.

Het hitteplan is geactiveerd voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. 

Weerplaza.nl on Twitter

Kaartje loopt al aardig rood aan. Dik 28ºC op veel plaatsen. Maxima van tot nu toe vind je hier: https://t.co/MOvDZzbzhS... Straks tropisch.