Volledig scherm
Zicht op de Waalhaven © Paul Martens

Hoe allerlei bedrijven in de krappe Waalhaven toch kunnen uitbreiden

Het Rotterdamse Waalhavengebied gaat op de schop. Vier bedrijven willen uitbreiden in het oude havengebied, maar dat kan alleen als andere bedrijven opschuiven. De hele operatie zal drieënhalf jaar duren en heeft veel weg van een enorme schuifpuzzel.

Volledig scherm
Rik Pek (directeur Broekman Logistics), Emile Hoogsteden (directeur Containers, Breakbulk & Logistiek van het Havenbedrijf Rotterdam),Willem-Jan de Geus (directeur Metaaltransport) en Peter van der Pluijm (directeur RHB) feliciteren elkaar met het startsein voor de doorschuifoperatie. © Marc Nolte

Het vak van de puzzel dat vrijkomt is van MRS, een bedrijf dat lege containers opslaat. Dit empty depot verhuist naar de Eemhaven. Daarna krijgen, via zeven doorschuifoperaties, vier bedrijven een groter terrein. De bedrijven die uitbreiden zijn Metaal Transport, Broekman Project Services, J.C. Meijers en RHB. Dit zijn allevier stukgoedbedrijven, ze slaan goederen in de haven over die niet in een container passen.

Ze hebben  hun handtekening gezet onder de doorschuifoperatie. Directeur Willem-Jan de Geus van Metaal Transport is blij. Zijn bedrijf heeft terreinen aan de Heijplaatweg én aan de Waalhaven Noordzijde en die staan zo vol dat Metaal Transport ook nog andere loodsen moet huren. ,,In het hele havengebied.’’ Nu krijgt Metaal Transport een nieuw terrein aan de Droogdokweg. ,,Daar kunnen we concentreren en veel efficiënter opereren.” Alles naar één groot, nieuw terrein verhuizen lukt niet, want Metaal Transport houdt ook de locatie aan de Heijplaatweg aan.

Het plan is bedacht door het Havenbedrijf Rotterdam, de beheerder van het havengebied en de verhuurder aan de bedrijven.

Met de hand

De Waalhaven ligt dichtbij de stad, tegen de wijk Charlois. Het is een van de oudste havengebieden die nog echt als haven in gebruik is. Het is tussen 1907 en 1930 aangelegd en het grootste met de hand gegraven havenbassin ter wereld.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam