Volledig scherm
PREMIUM
Mary-Jo de Leeuw © Jan de Groen

Hoe een computernerd met podiumangst uitgroeide tot rolmodel

InterviewEen game-verslaafde tiener heeft een grootse toekomst voor zich, zegt Mary-Jo de Leeuw (43). Zij kan het weten, want de cyberexpert was ooit net zo’n eenzame, digitale hangjongere.

Of ze met haar op de computer wilden spelen? Haar vriendinnen van de hockey keken Mary-Jo de Leeuw raar aan: ,,Wat denk je zelf? Natuurlijk niet!’’ De tieners wilden winkelen en met make-up aan de gang. Lang voelde zij zich eenzaam in het Zeist van de jaren 80 omdat ze andere dingen leuk vond dan anderen. Nu is de nerd van toen een veelgevraagd spreker over internetcriminaliteit en behoort zij tot de top 10 van ’s werelds invloedrijkste hackers. Vorig jaar won zij de titel etnische zakenvrouw van het jaar, categorie ondernemersprijs. ,,Ik krijg uitnodigingen van bekende Nederlanders om op hun feestje te komen. Echt, what the fuck, geen feest lijkt tegenwoordig compleet als de nerd niet is geweest.’’

  1. Justitie wil dat moordenaar 
alsnog halfjaar gaat zitten

    Justitie wil dat moordenaar alsnog halfjaar gaat zitten

    Rotterdammer Urghen C. (42) kreeg in 2012 een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd voor het doodschieten van zijn vriend Tiko Mercera. Een jaar voordat hij de straf had uitgezeten, werd hij in voorlopige vrijheid gesteld. Justitie heeft in de rechtbank van Dordrecht geëist dat hij terug de bak in gaat om dat ene jaar alsnog uit te zitten omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden die waren gesteld. De rechtbank bepaalde dat hij nog een halfjaar moet gaan uitzitten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam