Keimpe de Jong (links) en Rajiv Bhagwanbali over Home Sweet Home, dat nu digitaal vanuit huis plaatsvindt. ,,We hebben het programma totaal omgegooid. Alleen de titel is overeind gebleven.”
Volledig scherm
PREMIUM
Keimpe de Jong (links) en Rajiv Bhagwanbali over Home Sweet Home, dat nu digitaal vanuit huis plaatsvindt. ,,We hebben het programma totaal omgegooid. Alleen de titel is overeind gebleven.” © Sanne Donders

Hoe een groots opgezette stadsopera veranderde in een online spektakel met honderd Rotterdammers

Het stadsproject Home Sweet Home kreeg door de coronacrisis ineens een heel andere wending. Geplande liveacts op het Afrikaanderplein zijn ingewisseld voor een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel. Onder leiding van componist Keimpe de Jong en artistiek coördinator Rajiv Bhagwanbali brengen Operadagen Rotterdam en Open Rotterdam sinds Hemelvaartsdag een zesdelige kroniek van de quarantaine uit.

Zo’n honderd zangers, muzikanten, dansers, beatboxers, dichters en beeldend kunstenaars uit Rotterdam - van  profs tot sluimerende talenten onder de amateurs - waren al volop aan het repeteren, toen het hele project in het water viel door de intelligente lockdown. Home Sweet Home had een stadsfeest op en rond het Afrikaanderplein moeten worden om de 15de editie van Operadagen Rotterdam in te luiden. Na afloop zouden alle artiesten in een parade naar het Nieuwe Luxor Theater trekken om daar de openingsvoorstelling bij te wonen.

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam