Volledig scherm
PREMIUM
Vlak aan de terrassen aan het Stadhuisplein zijn studentenkamers gebouwd. © Jan de Groen

Hoe het voortbestaan van Stadhuisplein aan een zijden draadje is komen te hangen

Wie heeft er niet ooit op de bar gedanst? Of een Flügelshotje naar binnen laten glijden? De feesthoreca op het Stadhuisplein is Rotterdams erfgoed, maar het voortbestaan van cafés als De Après Skihut en Coconuts hangt aan een zijden draadje. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Volledig scherm
Voormalig onderwijswethouder Korrie Louwes wilde het nieuwe Erasmus University College naar Rotterdam halen © Jan de Groen

Je zou het niet denken, maar om het verhaal van het Stadhuisplein te begrijpen, moeten we beginnen in Dordrecht. Het kleine Dordrecht dreigde in 2009 het nieuwe Erasmus University College voor de neus van Rotterdam weg te kapen. Over mijn lijk, moet de toenmalige Rotterdamse onderwijswethouder Korrie Louwes hebben gedacht. Zeshonderd internationale topstudenten horen in het stoere Rotterdam. Het stadsbestuur offerde dus het Onderwijsmuseum, verbouwde het historische pand aan de Nieuwemarkt voor 22 miljoen euro en verwelkomde breedlachend het Erasmus University College (EUC). Nu, tien jaar later, dreigt dat offer een stuk hoger uit te vallen dan alleen een museum.

De huisvesting voor de 218 eerstejaarsstudenten van datzelfde EUC streek in 2017 - na vier jaar omzwervingen - eindelijk neer in een omgebouwd kantoorpand aan het Stadhuisplein. Precies zoals de nadrukkelijke wens was bij de oprichting van de universiteit: een campus in de binnenstad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4284 stemmen