Volledig scherm
© AD

Hoe kan de Van Nelle Fabriek een succes worden?

CommentaarWat hebben de jaarwisseling en de Van Nelle Fabriek gemeen? Het zijn in principe geen zaken van de overheid, maar als het mis gaat moet die het wel oplossen.

Het iconische gebouw, Werelderfgoed volgens Unesco, komt per 1 februari 2018 in handen van een buitenlandse vastgoedinvesteerder. De nieuwe eigenaar ‘van een van de meest uitzonderlijke iconen van industriële architectuur in de wereld uit het begin van de twintigste eeuw’ (aldus Unesco) houdt zich op de vlakte over zijn toekomstplannen. Net als de huidige eigenaren wil hij het als bedrijfsruimte verhuren, is het enige dat Jordi Goetstouwers Odena erover liet optekenen door deze krant. Daar moeten we het voorlopig mee doen.

De huidige eigenaren, een groep fans van het gebouw, hebben de Van Nelle Fabriek nooit succesvol kunnen exploiteren. Zij konden niet op tegen de torenhoge onderhoudskosten. Goetstouwers Odena is geen groentje in het vastgoed, maar het blijft de vraag of hij wel een succes van het gebouw kan maken.

Wat als het mis gaat? Dan gaat een Rotterdams icoon naar de Filistijnen. De overheid houdt zich nu afzijdig, maar zal dan een stevig brandje moeten blussen. Vastgoed is geen overheidstaak en zelfs met monumentenzorg bemoeit ze zich zo min mogelijk. Ondertussen staat daar wel Werelderfgoed, verloren op industrieterrein Spaanse Polder. Het doet nauwelijks iets voor de omgeving. Niet voor niets staan de huurders er niet voor in de rij. Zonde, want de twee naburige stadswijken, Spangen en Schiedam-Oost, kunnen wel een attractie gebruiken. Voorbeeld: in het Duitse Ruhrgebied zijn parken rond het industrieel erfgoed aangelegd. Net zoals de overheid met vuurwerkvrije zones en eigen shows steeds nadrukkelijker de regie neemt met oud en nieuw, zou ze dat ook met de Van Nelle Fabriek moeten doen. Het gebouw heeft maatschappelijke waarde, doe er wat mee.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam