Volledig scherm
Er vonden de afgelopen maanden zo'n 750 proefritten plaats op het traject van e Hoekse Lijn. © Jan de Groen

Hoekse Lijn gaat op 30 september nu écht rijden

Goed nieuws voor gedupeerde reizigers van de Hoekse Lijn die al ruim twee jaar gebruik moeten maken van de bus: het testen gaat goed wat betekent dat de metro op 30 september gaat rijden.

De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils zegt er alles aan te doen om deze datum ook echt te halen. ,,Maar we zijn ook afhankelijk van een aantal andere partijen. En er bestaat een kans dat er iets onverwachts gebeurt, zoals een storing, waardoor er nog wat vertraging optreedt", maakt hij een klein voorbehoud. ,,Maar daar ga ik niet vanuit.”

Concreet betekent dit dat passagiers vanuit Hoek van Holland 1 keer per 20 minuten naar Rotterdam kunnen reizen met de metro. Vanaf het nieuwe station Maassluis Steendijkpolder is dat 1 keer per 10 minuten. Gaat dit goed dan worden ook snel de extra spitsritten aan de dienstregeling toegevoegd.

Zachte landing

De RET kiest bewust voor ‘een zachte landing'. De extra spitsritten worden pas aan de dienstregeling toegevoegd als er zich in die beginfase geen problemen voordoen. Volgens de huidige planning zou dat na ongeveer vier weken zijn. De eerste periode is het vervangend busvervoer nog beschikbaar. Mocht er iets mis gaan, dan staan de bussen dus klaar. De RET zal reizigers hierover informeren.

Als de Hoekse Lijn rijdt is het project nog niet afgerond. Van Gils: ,,De voorbereidingen voor de Metro aan Zee zijn in volle gang. In september kunnen we meer zeggen over de planning. Nog een tijdje en je bent vanuit het centrum van Rotterdam in zo'n 35 minuten op het strand.”

De ombouw van de Hoekse Lijn - van treinspoor naar light rail - ging in april 2017 van start. De metro zou aanvankelijk in september van datzelfde jaar gaan rijden, maar problemen met het softwarebeveiligingssysteem zorgden voor een vertraging van twee jaar.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Jong en verder na overlijden ouder(s)? Deze Rotterdamse schreef er een boek over
    PREMIUM

    Jong en verder na overlijden ouder(s)? Deze Rotterdam­se schreef er een boek over

    Het idee om een boek te schrijven over rouw van jongeren na de dood van een ouder had de Rotterdamse Ameline Ansu (32) al jaren. ,,De kiem is gelegd in de tijd dat in mijn vriendinnengroep drie jaar achter elkaar een moeder overleed, telkens in december. Mijn moeder was de tweede, ik was toen 23.’’ Het plan bleef liggen, tot medio 2018. Toen begon ze te schrijven aan Van harte gecondoleerd, vanaf 3 februari ligt het in de boekwinkel.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam