Volledig scherm
Wethouder Adriaan Visser. © Sanne Donders

Hoekse Lijn rijdt op zijn vroegst eind januari

De Hoekse Lijn gaat dit jaar definitief niet meer rijden. De nieuwe metroverbinding naar Hoek van Holland kan op zijn vroegst pas eind januari passagiers gaan vervoeren. Maar dan moet wel alles meezitten. Dat schrijft wethouder Adriaan Visser (Grote Projecten, D66) in een brief aan de gemeenteraad.

De software is de reden van de extra vertraging. Ondanks 'indringende gesprekken' van Visser met leverancier Bombardier, heeft dat bedrijf aangegeven dat het de programmatuur niet eerder kan leveren dan op 5 november. Daarna zijn er nog minimaal tien tot elf weken nodig voor het uitvoeren van het vergunningtraject en het testrijden met lege metro's.

Volgens Visser is nadrukkelijk bekeken of trajecten bekort kunnen worden, maar dat blijkt niet mogelijk. ,,Er is dan een te groot risico dat een voorlopige softwareversie te veel fouten bevat die van invloed zijn op de veiligheid van de spoorbeveiliging'', aldus de wethouder.

Visser spreekt van een forse tegenvaller en een teleurstelling voor reizigers. ,,Vanzelfsprekend wordt het vervangend busvervoer, inclusief de compensatiemaatregelen voor reizigers, voortgezet zolang dit nodig is.'' De extra tijd is volgens Visser noodzakelijk om te kunnen waarborgen dat de Hoekse Lijn veilig en betrouwbaar wordt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam