‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven is met zijn 79 jaar nog steeds druk op de Erasmus Universiteit, waar hij de scepter zwaait over de World Database of Happiness: ,,Met een 7,5 kun je niet zeggen dat we ons ongelukkig voelen.”
Volledig scherm
PREMIUM
‘Geluksprofessor’ Ruut Veenhoven is met zijn 79 jaar nog steeds druk op de Erasmus Universiteit, waar hij de scepter zwaait over de World Database of Happiness: ,,Met een 7,5 kun je niet zeggen dat we ons ongelukkig voelen.” © Archieffoto Marnix Schmidt

Hoezo somber door corona? ‘We zijn gelukkiger dan de Fransen ooit zijn geweest’

reageerSomber geworden van het aanhoudende coronanieuws? Helemaal nergens voor nodig, vindt de Rotterdamse geluksprofessor Ruut Veenhoven. ,,We zijn nog steeds behoorlijk gelukkig, al is het een half puntje minder.”

4 reacties

 • gert meijboom

  8 maanden geleden
  Nederlander is pas echt gelukkig als hij kan klagen, zeuren, discussieren over alles en iedereen, ruzie met de buren over bomen, schuttingen en schuren. De baas die niet deugt, de regering de schuld is van alles, de politici zakkenvullers zijn, en het toppunt van het ware Nederlandse geluk is als je alle tijd en ruimte krijgt als je er tegen bent, maakt niet uit tegen wie of wat, wij zijn altijd tegen van alles. Gelukszalige azijnzeikers, dat zijn wij.
 • J Zeeman

  8 maanden geleden
  Mensen zijn verwend en zeuren teveel. Velen willen zich niet aanpassen aan andere omstandigheden, men heeft immers "recht op hoe het vroeger was", dus vinden ze dat ze zoveel tekort komen nu. Toen ik jaren geleden een flinke dip in mijn inkomen had paste ik gewoon mijn uitgaven daarop aan. Nu we Covid-19 hebben pas ik mijn gedrag daarop aan. Zo moeilijk is het niet en als je het zonnetje blijft zien elke dag blijf je gelukkig. Zelfs mijn tiener kinderen slagen hierin.
 • NABOTH VAN LUIJK

  8 maanden geleden
  Deze man heeft groot gelijk, men moet niet zo klagen, maar ja dat is Nederlanders eigen. Moet je maar even voor lief nemen, dat je niet naar de wintersport of naar Zuid Afrika kan. Er komt ook wel weer een andere tijd als men allemaal aan de regels houdt Vader Cats zei vroeger, Het Kan Verkeren.
 • Jaap Spruitenburg

  8 maanden geleden
  Persoonlijk denk ik dat één cijfer niet representatief is voor zo'n verscheiden bevolkingsgroep. Zoals hij zelf aangeeft is er een drastisch verschil in leeftijdsfases en mag het dus specieker. Geluk hangt vaak samen met perspectief en welvaart. Daarin is generaties lang op de pof geleefd en wordt de rekening iedere keer doorgeschoven. En nu is dat leeftijdsdeel in Nederland oververtegenwoordigd... en hebben dus ook het meeste baat bij de opgelegde beperkingen wat ook weer bijdraagt aan geluk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam