Volledig scherm
Rotterdam stijgt op de jaarlijkse ‘wc-hitlijst’ dankzij meer openbare toiletten zoals hier in het Kralingse Bos. © Marco de Swart

Hoge nood? In Rotterdam zit (of sta) je goed

Rotterdam doet het goed op het toilet. Tenminste, het aantal openbare wc‘s neemt toe, constateert de Toiletalliantie, met belangenorganisaties als de Maag Lever Darm Stichting. De gemeente Nissewaard bungelt onderaan op de ‘wc-hitlijst’ van de vijftig grootste gemeenten. Schiedam is het hardst gedaald.

De Toiletalliantie vraagt aandacht voor het tekort aan openbare toiletten in Nederland. Samen met de app HogeNood hebben de organisaties onderzoek gedaan onder de vijftig grootste Nederlandse gemeenten naar de meest toiletvriendelijke gemeente. Alkmaar voert de lijst aan en heeft de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner.

Rotterdam is vergeleken met 2018 op het ‘wc-hitlijst‘ gestegen van plek 20 naar 16 . Daar is per 2739 inwoners één openbare wc. Nissewaard bungelt onderaan op plek vijftig. Volgens de alliantie heeft Nissewaard er afgelopen jaar geen enkel openbaar of opengesteld toilet bij gekregen. Daar is per 6557 inwoners één opengesteld toilet. Schiedam heeft één toilet per 3275 inwoners en daalde daarmee van 13 naar 30. Vlaardingen neemt plek 45 in met één wc per 4878 inwoners.

Het toilettekort is nog te groot, vindt de belangenorganisatie, ondanks een toename ten opzichte van 2018 van ruim 1500 toiletten in de app HogeNood. Daarin staan bijna 6000 openbaar toegankelijke toiletten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam