Volledig scherm
PREMIUM
Maar een kwart van de Antilliaanse studenten aan de Hogeschool Rotterdam haalt een diploma. © Dingena Mol

Hogeschool stopt met werven in Antillen: studenten halen te weinig diploma's

Antilliaanse studenten struikelen zó vaak in de collegebanken, dat de Hogeschool Rotterdam ingrijpt. Ze stopt met werven in de Cariben totdat minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) meewerkt aan een oplossing.

Volledig scherm
Ron Bormans wil dat de omstandigheden voor Antilliaanse studenten verbeteren voordat hij ze weer uitnodigt om in Rotterdam te komen studeren. © Hogeschool Rotterdam

Elk jaar komen ruim vijfhonderd jongeren van de Antillen naar Nederland om te studeren, waarvan ongeveer tweehonderd naar de Hogeschool Rotterdam. Hun dromen zijn groot, maar hun succes klein. Driekwart haalt de eindstreep niet en dat betekent: geen diploma, een illusie armer en een studieschuld rijker.

Bestuurder Ron Bormans van Hogeschool Rotterdam kan het niet langer aanzien. De studenten zijn nog welkom naar hij stopt met werven op de Antillen. Niet langer is Hogeschool Rotterdam aanwezig op overzeese studiemarkten. Zijn medewerkers geven geen voorlichting meer op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire. ,,Het voelt niet goed om studenten hierheen te laten komen als ik op voorhand weet dat de kans op een diploma erg klein is”, zegt hij. 

Volgens Bormans loopt het spaak op verschillen. Veel Antilliaanse jongeren hebben niet Nederlands maar Papiaments als eerste taal. Ook is de cultuur hier anders, niet in de laatste plaats omdat Nederlandse studenten minder hiërarchisch omgaan met docenten. ,,En er is het gemis van de warmte, letterlijk, en de geborgenheid van thuis. Ook hebben sommige studenten last van vooroordelen waardoor ze zich onbegrepen voelen.”

De hoge uitval van de studenten is problematisch. Omdat de studieschuld met een Antilliaans salaris nauwelijks af te lossen is, blijven veel diplomaloze jongeren hier. Terwijl in Nederland de kansen op een goedbetaalde baan ook klein zijn zonder papiertje, wat hier weer leidt tot werkeloosheid. En in de tussentijd verliezen de eilanden hun intelligente jongeren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam