Volledig scherm
De tour zorgt altijd voor veel bekijks. Autoliefhebbers komen graag even kijken naar de ronkende oldtimers. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Hollandsche IJsselrit 'tribute' aan overleden organisator

Je kunt ze zaterdag weer overal in de regio tegenkomen: de oldtimers van de Hollandsche IJsselrit. Organisator Joop van der Dussen is er niet meer bij.

De rit is toe aan de eenendertigste editie. Ondanks de afbraak van het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel is de start toch weer op het Raadhuisplein. Organisator Joop van der Dussen overleed vorig jaar. ,,We doen de inschrijving nu in Brasserij De Berg aan het plein", vertelt Kees Schep, één van de mensen die insprong nu Van der Dussen is weggevallen. ,,Ook Willy, de vrouw van Joop, en zijn dochter Corina hebben geholpen de route uit te zetten."

,,Aan de start van de oldtimerrit verschijnen circa 100 klassieke en antieke automobielen van voor 1940, samen met ongeveer 25 oude motorfietsen van voor 1960", zegt Johan Verboom, mede-organisator en al langer bij de tocht betrokken.

De verzameling van voertuigen, die mag worden gezien als mobiel cultureel erfgoed, komt vanaf half negen 's ochtends naar het Raadhuisplein en vertrekt na het startsein om half tien. Verboom: ,,Voor het publiek is er weer volop gelegenheid om al dit moois van dichtbij te bekijken."

Kees Schep: ,,De tocht is echt een 'tribute' aan Joop, die altijd de route uitzette. Het wordt een tocht in de geest van Joop." De Hollandsche IJsselrit werd in 1985 opgezet door Nieuwerkerkse ondernemers die lid waren van de Pionier Automobiel Club (PAC). Toen reden nog maar twintig oldtimers mee. Dat werden er al snel meer. Voor de organisatie werd al spoedig de hulp van Stichting Evenement ingeroepen, onder andere om het verkeer te regelen. In 2013 werd de organisatie overgenomen door een speciaal daarvoor in het leven geroepen stichting. Joop van der Dussen was daarvan de voorzitter. Hij was zelf eigenaar van een aantal oldtimers, die hij had verzameld in zijn museum The Garage. ,,Het is pure nostalgie op benzine", zei hij erover in 2015. ,,Maar ik heb een autogeschiedenis. Ik vind het al snel mooi. Als het maar pruttelt."

Koffiestop

Na het startsein vertrekt de stoet voor een rit van ongeveer honderd kilometer door het Groene Hart. Verboom: ,,De route loopt vanuit Nieuwerkerk via Zevenhuizen en Moerkapelle naar Waddinxveen. Daar is de koffiestop rond elf uur gepland bij Van Uden aan de Noordkade. Ook hier is het mogelijk de voertuigen van dichtbij te aanschouwen."

Vanaf daar rijdt de stoet via Boskoop, Bodegraven en Nieuwkoop naar de lunchstop bij Avifauna in Alphen aan de Rijn. Daarna zet de stoet zich opnieuw in beweging en rijdt langs de Rijn door Hazerswoude via Gelderswoude, Benthuizen en Kruisweg terug naar het eindpunt bij Bouwbedrijf Valkenburg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Quote

Het wordt een tocht in de geest van Joop

Kees Schep

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam