Holocaustles voor de Rotterdamse scholier
Persoonlijke lessen moeten de Holocaust op Rotterdamse scholen beter bespreekbaar maken. De nieuwe methode 'jij hoort in onze klas' helpt daarbij.
Omdat steeds meer leraren, zeker in klassen met veel islamitische leerlingen, op weerzin stuiten als ze de Jodenvervolging bespreken, werd gisteren een conferentie over holocaustonderwijs in het Stadsarchief gehouden. In acht workshops kregen docenten handvatten om les te geven over de massamoord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lessen zijn het effectiefst als leerlingen zich in de slachtoffers kunnen verplaatsen, zegt Stefan Kras, die geschiedenis geeft op het islamitische Avicenna College. ,,Ik richt me in mijn klassen op de discriminatie en deportatie van een Joodse leeftijdsgenoot uit Rotterdam. Dan maak je de geschiedenis voelbaar. Je merkt dat de impact groter is als het dichterbij komt."
Jodenhaat speelt in moslimkringen, maar het is zeker niet alleen islamitisch probleem
Het is een schoolvoorbeeld van de manier waarop Stichting Loods24/Joods Kindermonument gehoor wil geven aan een in 2015 aangenomen motie van Leefbaar Rotterdam. Die partij pleitte voor een prominentere rol voor de Holocaust in het onderwijs.
In de lesmethode 'Jij hoort in onze klas' zijn onder meer een bezoek aan een onderduikplek in de Breepleinkerk in de Rotterdamse wijk Hillesluis en het nagaan van sporen van weggevoerde Joden in de eigen buurt opgenomen. ,,Door in de eigen omgeving op zoek te gaan, wordt de Jodenvervolging voor jongeren onderdeel van hun identiteit", zegt Arie de Bruin, die de lesmethoden samenstelde.
Lef en creativiteit
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs prees het project. ,,Onderwijs over de Holocaust vergt een ingang als deze. En ook lef en creativiteit van docenten zijn nodig. Zij moeten de vraag stellen hoe je jongeren met vooroordelen, voor wie antisemitisme geen taboe is, moet bereiken." In de praktijk blijkt dat vaak een lastige uitdaging. ,,Wij organiseren elk jaar excursies naar de liberale synagoge in Rotterdam om het jodendom en de Jodenvervolging te bespreken. Maar elk jaar weer melden minstens acht leerlingen met een moslimachtergrond zich ziek", vertelde godsdientleraar Jelte Alma van het multiculturele Vreewijk Lyceum in Rotterdam-Zuid tijdens een workshop 'In gesprek met je klas'. ,,Ik schrik daarvan. Ze willen gewoon niet met Joden in gesprek", vervolgde hij.
Dat antisemitisme bij veel jongeren met een islamitische achtergrond een probleem is, erkende burgemeester Ahmed Aboutaleb, zelf moslim. ,,Jodenhaat speelt in moslimkringen, dat wil en kan ik niet ontkennen. Maar het is zeker niet alleen een islamitisch probleem. Het bestond al in Europa voordat moslims kwamen en is er nooit weggeweest", zo nuanceerde hij.
Hoewel Aboutaleb benadrukte dat de gruwelen van de Holocaust hun weerga niet kennen, wijst de volkerenmoord volgens hem op de gevaren van polarisatie en discriminatie. ,,Het benadrukt het belang van een wij-samenleving, acceptatie van iedereen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Anita vreest gevolgen voor haar transportbedrijf als boeren Rotterdam blokkeren: ‘Enorme kostenpost’
-
PREMIUM
Jan schreef een boek over Louis van Gaal: ‘Hij is geen filosoof, maar heeft wel filosofische gedachten’
De Rotterdamse cultuurhistoricus Jan de Bas schreef een boek over Louis van Gaal, aan de hand van 258 uitspraken die de voetbaltrainer sinds de jaren 90 deed. Een kijkje in het binnenste van de bondscoach, die Oranje alsnog naar het WK in Qatar loodste. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMColumn
Het gaat niet om arme boeren die een te vroeg geboren kalfje met een flesje bijvoeden
Serendipiteit is een moeilijk woord. Ik kan het niet onthouden, ik zoek het steeds weer op. Tot er iemand zei, serendipiteit, Car, is als je in een hooiberg op zoek gaat naar een speld en er met een boerenmeid weer uitkomt. -
PREMIUM
Dit pontje vaart puur voor de lol: zonder dienstregeling, en zwemmend ben je sneller
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Tramhaus gaat plotseling als rocksterren door het leven: ‘Heb nog steeds geen goede handtekening’
Tramhaus gaat als een komeet. De Rotterdamse band toert dit jaar uitgebreid in het buitenland, trekt langs grote festivals, waaronder Best Kept Secret, en is nog maar zelden in haar thuisstad te zien. Deze zondag wel. Dan speelt het vijftal op het Metropolis Festival in het Zuiderpark. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam