Holocaustles voor de Rotterdamse scholier
Persoonlijke lessen moeten de Holocaust op Rotterdamse scholen beter bespreekbaar maken. De nieuwe methode 'jij hoort in onze klas' helpt daarbij.
Delen per e-mail
Omdat steeds meer leraren, zeker in klassen met veel islamitische leerlingen, op weerzin stuiten als ze de Jodenvervolging bespreken, werd gisteren een conferentie over holocaustonderwijs in het Stadsarchief gehouden. In acht workshops kregen docenten handvatten om les te geven over de massamoord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lessen zijn het effectiefst als leerlingen zich in de slachtoffers kunnen verplaatsen, zegt Stefan Kras, die geschiedenis geeft op het islamitische Avicenna College. ,,Ik richt me in mijn klassen op de discriminatie en deportatie van een Joodse leeftijdsgenoot uit Rotterdam. Dan maak je de geschiedenis voelbaar. Je merkt dat de impact groter is als het dichterbij komt."
Jodenhaat speelt in moslimkringen, maar het is zeker niet alleen islamitisch probleem
Het is een schoolvoorbeeld van de manier waarop Stichting Loods24/Joods Kindermonument gehoor wil geven aan een in 2015 aangenomen motie van Leefbaar Rotterdam. Die partij pleitte voor een prominentere rol voor de Holocaust in het onderwijs.
In de lesmethode 'Jij hoort in onze klas' zijn onder meer een bezoek aan een onderduikplek in de Breepleinkerk in de Rotterdamse wijk Hillesluis en het nagaan van sporen van weggevoerde Joden in de eigen buurt opgenomen. ,,Door in de eigen omgeving op zoek te gaan, wordt de Jodenvervolging voor jongeren onderdeel van hun identiteit", zegt Arie de Bruin, die de lesmethoden samenstelde.
Lef en creativiteit
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs prees het project. ,,Onderwijs over de Holocaust vergt een ingang als deze. En ook lef en creativiteit van docenten zijn nodig. Zij moeten de vraag stellen hoe je jongeren met vooroordelen, voor wie antisemitisme geen taboe is, moet bereiken." In de praktijk blijkt dat vaak een lastige uitdaging. ,,Wij organiseren elk jaar excursies naar de liberale synagoge in Rotterdam om het jodendom en de Jodenvervolging te bespreken. Maar elk jaar weer melden minstens acht leerlingen met een moslimachtergrond zich ziek", vertelde godsdientleraar Jelte Alma van het multiculturele Vreewijk Lyceum in Rotterdam-Zuid tijdens een workshop 'In gesprek met je klas'. ,,Ik schrik daarvan. Ze willen gewoon niet met Joden in gesprek", vervolgde hij.
Dat antisemitisme bij veel jongeren met een islamitische achtergrond een probleem is, erkende burgemeester Ahmed Aboutaleb, zelf moslim. ,,Jodenhaat speelt in moslimkringen, dat wil en kan ik niet ontkennen. Maar het is zeker niet alleen een islamitisch probleem. Het bestond al in Europa voordat moslims kwamen en is er nooit weggeweest", zo nuanceerde hij.
Hoewel Aboutaleb benadrukte dat de gruwelen van de Holocaust hun weerga niet kennen, wijst de volkerenmoord volgens hem op de gevaren van polarisatie en discriminatie. ,,Het benadrukt het belang van een wij-samenleving, acceptatie van iedereen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lege spaarbank in Rotterdamse binnenstad wordt modern hotel met 108 kamers
-
JOUW REGIONIEUWS
Gemist? Bewoners Parkkade luiden noodklok over straatraces en bijzondere beelden uit de haven
Ben je er niet aan toegekomen om al het nieuws uit Rotterdam en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van dinsdag 13 april. -
PREMIUMVIDEO
Op de corona-afdeling snakken ze naar het luisterend oor van koning Willem-Alexander: ‘De rek is er uit’
Koning Willem-Alexander neemt vanmorgen alle tijd in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en het luisterend oor van de koning komt als geroepen. De derde golf eist zijn tol, de rek is eruit, vertelt internist Iris van Groeningen. ,,Maar op het schoolplein gaat het over of het terras open kan.’’ -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
PREMIUM
Bedrijven uit regio Rotterdam profiteren van succes Boskalis: ‘Gaat om honderden miljoenen per jaar’
In het kielzog van Boskalis profiteren tientallen bedrijven uit de Rotterdamse regio mee van het succes van de baggeraar. Van de miljarden euro’s die het bedrijf verdient sijpelen honderden miljoenen vrijwel direct door naar toeleveranciers in onder meer Rotterdam en Schiedam.
-
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUMVan Wieg tot Graf
Ziekenverzorgster Els kwam en vertrok met een lach: ‘Ze was een gezellige, actieve zus’
-
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’
In samenwerking met indebuurt Rotterdam